Премиерът Борисов внесе оставката си в НС

Властта ни я е дал народът, днес му я връщаме, каза той

14.11.2016 | 10:59
Премиерът  Борисов внесе оставката си в НС

Kaкто се закани вчера след загубата на кандидата на ГЕРБ за президент Цецка Цачева премиерът Бойко Борисов внесе в Народното събрание оставката на ръководеното от него правителство.

В писмото си до народните представители премиерът заявява, че Министерският съвет ще продължи да изпълнява функциите си до избирането на ново правителство и ще осигури приемственост в управлението на страната, уточниха от правителствената пресслужба.

Очаква се депутатите да гласуват оставката на кабинета на извънредното си заседание утре следобед.

Борисов вече призова своите народни представители да я одобрят и се закани, че ГЕРБ няма да участва в управлението на страната.

"След като подадем оставка, президентът ще ни даде отново мандата да съставим кабинет. Ние ще го върнем и той ще отиде при БСП", разясни процедурата Борисов вчера, след като стана ясно, че новият държавен глава ще е претендентът на БСП Румен Радев.

Според Борисов това било шанс новото мнозинство в парламента да управлява без избори. А то било формирано от БСП, ДПС и ДСБ. ГЕРБ и останалата част от РБ нямало как да формират мнозинство.

Борисов призова все още действащият президент Росен Плевнелиев да поиска от БСП имената на министрите, които да станат част от служебното правителство, защото социалистите сега имали доверието на гражданите.

Премиерът обяви и че партията му е за свикване на Велико Народно събрание, което да промени избирателната система както е поискал народа с участието си в референдума.

Лидерът на ГЕРБ съобщи, че е за мажоритарно гласуване, 0 лева държавна субсидия и намаляване на броя на депутатите на 120.

"Проблемът за загубата си е наш. Вината си е изцяло наша", каза още Бойко Борисов. Той отново обясни, че оставя държавата в много добро състояние.

За втори път Бойко Борисов подава оставка. На 20 февруари 2013 г. той се отказа от властта заради протестите на "Орлов мост".

"Ние имаме достойнство, чест. Властта ни я е дал народът, днес му я връщаме", заяви тогава Борисов и допълни, че не желае кръв по улиците.

"Не мога да гледам окървавен Орлов мост. Всяка капчица кръв за нас е петно. Аз не мога да гледам парламент, ограден с ограда. Нито ни е цел властта, нито ни е изгода, ако трябва да се пазим от народа", заяви Борисов през 2013 г.

Четете още новини в Dnes.bg