България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Боян Юруков: Никой не е готов за избори!

Най-големият проблем на българския Изборен кодекс е, че постоянно се променя, заяви той за Bulgaria ON AIR

14.11.2016 | 10:01 Редактор: Ирина Георгиева
Боян Юруков: Никой не е готов за избори!

Балотажът във Франкфурт и Дармщат е преминал спокойно. Това сподели Боян Юруков на живо по Skype за "България сутрин"

"Гласуваха по-малко, отколкото на първия тур, както се очакваше. Гласуването обаче беше много спокойно. Почти нямаше опашки. Това до голяма степен се дължи на факта, че нямаше Референдум, тоест по-малко документация, по-малко забавяне, но също така и самите Комисии отработиха малко или много подробностите в новия Изборен кодекс", поясни Юруков.

По предварителна информация се очаква и във Франкфурт генералът да е събрал най-много гласове, но това е наказателен вот, отчете Юруков.

Според него не може да се каже, че влизаме в политическа криза, тъй като сме в нея от разпадането на Коалицията. 

"Има нужда от кандидатура от някаква партия, която обединява възможно най-много хора и които могат да я припознаят поне едно от нещата, които искат. За жалост такава в момента не виждам, не смятам, че някой е готов за избори въобще и може би Борисов на това разчита - че от всички неподготвени, ГЕРБ е най-подготвена", посочи Юруков.

По думите му не може да се говори за партия на българите в чужбина, тъй като те не са една "маса". Според него обаче многомандатен район за българите в чужбина ще бъде добър експеримент.

Най-големият проблем на българския Изборен кодекс е, че постоянно се променя, смята Юруков и добави, че с технически промени не могат да се решат проблемите на демокрацията.