Момчето Румен Радев: С поглед в небето от ученическите години

Отличник, лидер и перфектен математик - такъв е образът на Радев през погледа на една от неговите учителки

14.11.2016 | 12:49 Редактор: Ирина Георгиева
Момчето Румен Радев: С поглед в небето от ученическите години

Поглед към Хасковско - родният край на ген. Румен Радев. Ще ви запознаем с неговата класна ръководителка и с една от най-близките до семейството му приятелка. 

Какъв човек е новият български държавен глава и как се завършва гимназия със златен медал?

Отличник, лидер и перфектен математик - такъв е образът на Румен Радев през погледа на една от неговите учителки. В продължение на 4 години Стефана Сивова е класен ръководител на сегашния кандидат за президент. Първата им среща е през далечната 1979 г., когато 14-годишният Румен става част от нейния клас.

"Първо беше пълен отличник. Беше роден математик, помагаше много на своите съученици. В междучасията не говореха за друго освен за това от кой сборник кои задачи са решили, защото работеха с много сборници от професори, математици, академици. Румен Радев беше много музикален и сега е такъв, свиреше прекрасно на китара. Беше надрастнал възрастта си. Момчетата бяха доста буйни, доста шумни, а той като че ли даваше някакво успокоение. Не е конфликтна личност изобщо, много възпитано момче", спомня си Сивова.

Огромното желание да стане пилот са най-ярките спомени, които изплуват в съзнанието на класната на генерала.

"До такава степен ни беше завладяла тази тема, че като минеше самолет над Математическата гимназия, всички се вълнувахме с много голяма трепет и радост", заяви Сивова.

Летенето било детски блян за Румен Радев - това разкрива Елена Мелникова - дъщеря на руски пилот и близка до семейството на генерала. Именно с нейния баща генералът водел разговори за авиация още на 8 годишна възраст.

"Румен задавал такива въпроси, че 2-3 клас ученик, вече знаел всички видове самолети. Срещу Здравната служба имаше библиотека и от училище отиваше в нея, за да попълни знанията си", разказа Мелникова.

А родителите на Румен Радев не искали той да става пилот, помощ да достигне небесата обаче му дал неговият дядо - разказва Елена.

"Когато родителите му бяха против, когато той завърши със златни медали, нямаше пари, за да отиде в Долна Митрополия. Дядо му тайно му даде пари, за да не разберат родителите му и избяга", добави Елена.

А неред с успехите в ученето, генерал Радев се радвал на внимание и сред нежния пол - признава със свян неговата класна.

В навечерието на изборите г-жа Сивова признава, че се чувства горда, че е дала нещо от себе си на кадидатът за президент. И не крие вълнението си когато споделя, че обича и помни учениците си цял живот.

Репортаж на Михаела Карабельова и операторът Тодор Тодоров: