Парламентарни вълнения след Brexit

Коментари на родни депутати за излизането на Великобритания от ЕС

24.06.2016 | 14:06 Редактор: Луиза Божинова
Парламентарни вълнения след Brexit

Британският вот за излизане на страната от Европейския съюз отекна силно и в българския парламент. Депутати от различни формации се разделиха в оценките си за новината от Острова. Някои приветстваха решението на британците, а други останаха неприятно изненадани от него. 

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов изрази надежда звучният шамар на европейците да доведе до сериозни реформи в ЕС. Според него ръководството на евросъюза е виновно за резултата.

"Не е нормално едни чиновници, които никой не е избрал за нищо, да имат толкова власт над националните държави, да определят съдбата на цели държави. Това беше английското "Не", каза той. Каракачанов допълни, че хората в Европейската комисия никога не са били национални лидери в собствените си държави, а се опитват да решават съдбата на Европа.

Според лидера на ВМРО има два изхода - или Европа да се утвърди само като икономически съюз и да даде повече суверенитет на националните държави, или британците да излязат. 

Той разясни, че референдумът не е задължителен, но се очаква кабинетът на Камерън да подаде оставка, за да се съобрази с хората. В зависимост от избора на новото правителство щяло да се реши дали курсът към излизане да се задейства. 

Каракачанов причисли президента Росен Плевнелиев към безумците заради думите му, че ако ЕС се разпадне, ще има война.

"Очаквам да каже, че Путин е победил в Лондон, защото Камерън е руски агент", каза още лидерът на ВМРО. 

"Живеем в интересни времена, но за съжаление не в положителен смисъл", коментира резултатите от референдума шефката на външната комисия в парламента от ГЕРБ Джема Грозданова. 

Тя не изключи ефект на доминото и в други държави и призна, че е изненадана, че един милион британци в повече са поискали излизане от ЕС. 

"Ефектът за България, както и за повечето по-малки и нови членки, няма да бъде положителен във всички сфери - нито в икономиката, нито в политиката, нито в сигурността. Грозданава цитира признанието на шефа на ЕК Юнкер преди дни, че ЕС е прекалил и че трябва да остави на националните правителства повече суверенитет. 

Според реформатора Анатолий Тренчев най-големият риск оттук-нататък е вълна от следващи референдуми в ЕС.

"Смятам, че за всички българи европейската идея е ценност, така че трябва да я отстояваме. Надявам се това да се случи на всички висши формати на ЕС", каза депутатът. Той припомни, че резултатът от референдума вече се е отразило на пазарите на Съюза. "Пазарите тръгнаха надолу, но това е очаквано", каза Тренчев.

Повече новини четете на Dnes.bg