България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Андрей Ковачев: Посланието на популистите не е добро

Евродепутатът прогнозира сложен икономически период за Великобритания

24.06.2016 | 11:50 Редактор: Мария Аладжова
Андрей Ковачев: Посланието на популистите не е добро

Не смятам, че това, което ни препоръчват в момента националисти и популсти, да се справяме поотделно, е добро. За първи път се случва страна да излезе от ЕС. Всички пазари реагираха негативно.

Това каза евродепутатът от ПП ГЕРБ Андрей Ковачев в студиото на Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

Той прогнозира, че излизането на страната от Алианса ще се отрази пагубно на икономиката на британците, най-вече заради това, че Великобритания вече няма да членува в общоевропейския пазар, а това ще поведе след себе си редица последствия.

По думите на Ковачев икономическата реинтеграция на Великобритания ще бъде сложна поради факта, че ще трябва да започне от кота нула и да договаря нови условия с останалите страни-членки.

Процедурата по излизането от ЕС обаче ще бъда дълга, отбеляза още депутатът.

След отчитането на резултата от гласуването ще последват дебати в долната камара на британския парламент, който също трябва да се произнесе.

А британските евродепутати ще изкарат до края на мандата си в ЕП, като някои от тях вече заявиха, че няма да участват толкова активно, както е било досега.

В разговора участва и Ивайло Яйджиев от Института за европейски политики, който коментира възрастовото разделение на британците по отношение на референдума.

По думите му предварителните нагласи са били, че близо 3/4 от младите хора на възраст между 18 - 25 години са били "за" оставане в ЕС, докато останалата част са се обявявали "против". Яйджиев обаче обърна внимание, че младите, които са били против оставането на Великобритания в ЕС, са били по-активни.

Още той допълни, че хората от по-голямата възрастова група са гласували с 35% повече от младите.

/Автор: Мария Аладжова/

Всички гости и дискусиите в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR в деня на Brexit гледайте във видеото:

 


1
3 rate up comment rate down comment 1
kozhy@mail.bg
преди 7 години
Става ясно че по-модерните млади хора навсякъде вероятно са разглезени от живота който водят и продължават да се държат безотговорно към бъдещето си не си давайки сметка че ретроградните фактори са много и обединени и нямат намерение да се предадат. Сигнализирай за неуместен коментар