Споделеното пътуване под прицела на МВР, ще се следи за незаконни превозвачи

Това ще става чрез система за филтриране на сайтове

28.04.2016 | 14:45 Редактор: Ирина Георгиева
Споделеното пътуване под прицела на МВР, ще се следи за незаконни превозвачи

Сайтовете за споделено пътуване ще бъдат следени дали чрез тях незаконни превозвачи не събират пътници, съобщи Монитор. Това ще бъде възможно, благодарение на системата за филтриране на сайтове, която в момента действа при онлайн хазарта. 

Предложението е направено от Министерство на финансите и беше представено пред превозвачите по време на срещата им в НС с вътрешния, транспортния и регионалния министър.

Сивият сектор в пътническите превози у нас е 50 на сто, като от тях едва 5% се падат на споделените пътувания, показват данни на превозвачите. Според тях един от начините за контрол е МВР да проверява всеки, който в рамките на един месец публикува повече от веднъж обява, че търси спътници. Такава е практиката в други европейски държави като Германия.

Друг метод за борба със сивия сектор, който ще бъде проучван от МВР, е дали незаконните превозвачи да бъдат наказвани със затвор или само да отнасят глоби. По данни на МВР за миналата година има образувани 70 досъдебни производства за незаконни превози, по които обвиняеми са 40 човека.

До месец ще бъде готов анализ за създаване на единен орган, който да контролира всичко по пътищата, обяви транспортният министър Ивайло Московски.

По друго искане на превозвачите за това да бъдат компенсирани при въвеждането на тол системата или да останат с винетки, регионалният министър Лиляна Павлова обясни, че се разглежда и идеята колите с от 6 до 8 места да се таксуват като автобуси.