Сътрудничество на България и Унгария за мир и сигурност в Европа продължава

Румен Радев се срещна с Виктор Орбан

25.05.2024 | 20:46 Редактор: Деси Николова
Сътрудничество на България и Унгария за мир и сигурност в Европа продължава

Държавният глава е на официално посещение в Унгария. В рамките на посещението си президентът Румен Радев се срещна с министър-председателя на Унгария Виктор Орбан. Двамата отбелязаха приятелските двустранни отношения и културно-исторически връзки между България и Унгария, като Виктор Орбан оцени високо приноса на българската общност за развитието на страната. 

"Партньорството в сферата на енергетиката е от ключово значение в двустранните отношения", заяви президентът Радев по време на срещата. 

Той допълни, че благодарение на политиката за диверсификация, България  има осигурен достъп до резервиран капацитет на втечнен газ в Гърция и Турция, което създава възможности страната ни да си сътрудничи с други държави, включително Унгария. 

"Със съвместни усилия България и Унгария могат да си партнират за гарантиране на енергийната сигурност в Централна и Източна Европа", заяви още президентът Радев.

Румен Радев и Виктор Орбан обсъдиха рисковете пред сигурността и негативните последици върху Европа в социално и икономическо отношение от войната между Русия и Украйна. Двамата подчертаха необходимостта от ефективни дипломатически усилия за преустановяване на военните действия и търсене на мирно решение на основата на международното право.

По време на срещата беше обсъдено и  предстоящото унгарско председателство на Съвета на ЕС в периода юли-декември 2024 г. Румен Радев и Виктор Орбан потвърдиха и подкрепата на България и Унгария за европейската перспектива на Западните Балкани като дългосрочен фактор за сигурността и просперитета на Европа.

Румен Радев посочи, че за да бъде устойчиво, разширяването на ЕС следва да се базира на ясни принципи и критерии, като основен аспект е добросъседството и спазването на основните права на човека.

Какви са намеренията ви за 9 юни?

Ще си почивам.
74%
Заминавам на почивка.
14%
Ще празнувам личен повод.
12%
Общо 828 гласа

Снимка: БГНЕС