Проф. Ива Христова: Има опасност от епидемия от коклюш, най-рискови са бебетата

"Поставянето на ваксината на 45-ия ден от раждането е навременно", каза директорът на Националния център по заразни и паразитни болести

23.04.2024 | 20:02 Редактор: Искра Ангелова

Нови мерки срещу високата заболеваемост от коклюш в страната - имунизацията на бебетата ще се извършва по-рано.

"До края на миналата седмица бяха 317 случая, но притеснителното е, че само за седмица бяха 112, а предишната седмица бяха 59. Имаме двукратно нарастване, ако тези темпове се запазят, доста бързо ще настигнем случаите от 1000, които са психологическата граница. Това може да се случи до месец, но това не е изненада за никого, защото на всеки от 5 до 10 години има повишаване на случаите с коклюш. И ако се върнем назад в нашата история, можем да видим епидемична ситуация от 2014 година - преди 10 година, 2009 година - също", каза директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова в студиото на "Денят ON AIR".

Тя подчерта, че ръстът на случаите на коклюш е в световен мащаб, а не само в България.

"Редица централноевропейски страни имат по хиляди случаи. Дължи се на това, че има цикличност в развитието на инфекциозните заболявания. Въпросът е колко голяма ще бъде тази епидемична ситуация в момента. Риск от епидемия има, въпросът е доколко имаме възприемчиво население. Сред малките деца имаме едно нелошо покритие - 92,4% ваксинация. Трябва да бъде 95%, но са взети активни мерки да се наваксат пропуснатите ваксинация", допълни проф. Христова за Bulgaria ONA IR.

По думите ѝ картината с ваксинациите при 6-годишните и 12-годишните не е толкова добра.

"Там е под 90%, те са най-чувствителни и в момента най-често боледуващите са в тази възрастова граница. Най-рискова група са малките, новородените. Поставянето на ваксината на 45-ия ден от раждането е навременно, защото няма смисъл да се чакат още 2 седмици, в които детето може да се разболее. Възрастните не са рискова група, особено тези, които са ваксинирани със старата ваксина, която се прилагаше преди 2012 година. Тя дава много силен имунитет и се състои от цялата бактериална клетка на коклюша, разбира се, убита", поясни директорът на Националния център по заразни и паразитни болести.

Тя добави, че е добре тези, които имат допир с новородени, да са ваксинирани.

Попитана дали бременните трябва да си поставят ваксина в третия триместър, Христова отговори: "Това е начинът да се подсили имунитетът на майката така, че да се подсигури, че тя няма да се разболее и да заради детето, защото ще бъде фатално за бебето. За нашата страна такива изисквания все още не са въведени, дори не е и обсъждано. Аз не съм за насилствено ваксиниране. Въпросът е човек да знае какви са рисковете, ако не го направи, и разумно сам да си реши", коментира още гостът.

За неваксинирани деца той протича изключително тежко.

"Заболяването започва нетипично - хрема, лека кашлица, лека температура, след това се стига до много тежки пристъпи с кашлица, които са със задушаване. Тогава е и късно за лечение. Ние ще дадем антибиотици, ще потиснем бактериите, ще ги унищожим, но токсините, които са се отделили, ще продължат да водят до симптомите, които ние виждаме. PCR доказва наличието на коклюш, не се чака. Много често цяла фамилия е заразена - заразено е детето, баща, баба, дядо. Всички могат да бъдат носители", каза още проф. Ива Христова.

При бебетата протича и с трудно поемане на въздух.

Тя увери, че има достатъчно ваксини, а оптимистично вълната може да приключи до 3 месеца.

Гледайте целия разговор във видеото.