Кои са симптомите на коклюш и как да се предпазим от него? Бременните да са нащрек

Първоначално болестта прилича на обикновена настинка

23.04.2024 | 18:28 Редактор: Деси Николова

Засега броят на заразените от коклюш не е висок. Притеснителното е, че болестта се разпространява сравнително бързо. За последната седмица потвърдените случаи са скочили с над 50%. Два от всеки три от тях са в София. В момента потвърдените болни от коклюш са 317. За същия период на миналата година те са били едва 4.

Основно боледуват деца на възраст 10-19 години. Обикновено симптомите се появяват 7 до 10 дни след заразяването, но това може да стане и след 21 дни. Първоначално болестта прилича на обикновена настинка - (кихане, течащ нос, слабо повишена температура и лека кашлица). Коклюшът протича тежко при бебета, особено когато не са ваксинирани. Могат да настъпят усложнения като пневмония, енцефалопатия (заболяване на мозъка), припадъци и дори смърт. 

Коклюшът се лекува с антибиотици. Важно е приемът им да започне максимално бързо. Понякога това не се случва, защото симптомите често са подвеждащи. До развитие на тежка форма на коклюш се стига, ако болният не е бил имунизиран. Затова именно бебетата са най-застрашени. Здравните експерти смятат, че вариант за превенция е бъдещите майки да се ваксинират в последните месеци от бременността. Така създават имунитет и на плода.

Йоана е бременна в 8-ия месец, въпреки мнението за ваксините, тя се решава няколко седмици преди раждането си, да си постави ваксина срещу коклюш, за да предпази бебето си. 

"Истината е, че от няколко дни доста сериозно го обмислям. Проведох консултация с моя лекар и решихме да се ваксинирам", споделя Йоана.

Въпреки всичко в Йоана остава притеснение покрай ваксинацията. 

"Въпреки информацията, въпреки специалистите, остава си едно вътрешно притеснение дали с бебето всичко ще бъде наред. В крайна сметка е по-добре да се ваксинирам", казва още Йоана.

Според доктор Бацеловa доста от бременните жени са се ваксинирани в ситуацията с повишаването на случаите на коклюш.

"Препоръката е да се постави ваксина против тетанус, коклюш, дифтерия в последното тримесечие от бременноста, за да може по този начин майката да изгради протекция, тези антитела да преминат през плацентата и да може детето да се роди с готови антитела, който да ги предпазят, докато дойде време то да бъде ваксинирано. Когато се очаква новородено в дома, другият съвет е да се ваксинират и всички, които ще контактуват с бебето и с бременната, за да може да бъдат и те защитени от коклюш и да защитят и бебето и майката", каза д-р Христиана Бацелова.

А личните лекари препоръчват държавата да осигури безплатни ваксини за всички бъдещи майки, които биха решили да се имунизират.

Вижте повече в репортажа на Алекс Христов.