Чесънът намалява холестерола, предпазва от коклюш и ангини

Има благоприятно действие върху сърдечно-съдовата система

23.04.2024 | 16:41 Редактор: Толя Стоянова
Чесънът намалява холестерола, предпазва от коклюш и ангини

Чесънът е неизменна част от българската кухня, но намира широко приложение и в народната медицина. С методите на експерименталната фармакология е доказано неговото благоприятно влияние върху сърдечно-съдовата система. Той предизвиква разширяване на кръвоносните съдове (включително тези на сърцето), снижава артериалното налягане, намалява нивото на холестерола в кръвта и отлагането му в стените на кръвоносните съдове, усилва сърдечните съкращения и забавя сърдечния ритъм.

В чесъна се съдържат летливи вещества, притежаващи силно фитонцидно действие - убиват причинителите на различни инфекциозни заболявания (стрептококи, стафилококи, тифни бактерии, причинителите на грипа, на дизентерията и др.). Той е ценно средство при лечение на високо артериално налягане, атеросклероза, коронарна болест на сърцето.Тези ефекти се дължат на съдържащите се в чесъна органични серни съединения.

С наличието на фитонциди се обяснява широката популярност на чесъна в народната медицина на много страни и неговото използване от древни времена като средство за профилактика на грип, коремен тиф, холера, дизентерия и др. 

Клинично е потвърдено благоприятното действие на чесъна при катари на дихателните пътища, гнойни процеси в белия дроб, ангини, коклюш, кожни заболявания и др. Чесънът подобрява и апетита.

Четете повече в puls.bg.

Снимка: Pixabay