Над 60% от родителите на деца до 4 г. подкрепят задължителните ваксини

Почти половината от общопрактикуващите лекари заявяват, че са изпитвали трудности при общуването с родителите

23.04.2024 | 14:20 Редактор: Деси Николова
Над 60% от родителите на деца до 4 г. подкрепят задължителните ваксини

Задължителните ваксини срещат подкрепата на над 60% от родителите на деца до 4-годишна възраст в България. Те биха поставили допълнителни ваксини на децата си, става ясно от проучване, проведено съвместно от Министерството на здравеопазването и Детския фонд на Организацията на обединените нации (УНИЦЕФ) за нагласите на родителите и общопрактикуващите лекари към Националния имунизационен календар за 2023 г.

Проучването е проведено от социологическа агенция "Глобал Метрикс" сред 1002 родители на деца до 4-годишна възраст и 350 общопрактикуващи лекари с деца в практиката си.

  • Резултатите показват, че 61% от родителите подкрепят задължителните ваксини и биха поставили всички или дори допълнителни ваксини на децата си.
  • Над 77% от родителите определят лекарите като основен източник на информация по въпросите на ваксините
  • 95% от общопрактикуващите лекари (ОПЛ) съветват родителите да ваксинират децата си с всички ваксини от задължителния имунизационен календар.

"Въпреки положителната тенденция в България, сред уязвимите общности има неравнопоставеност, която заслужава специално внимание при децата от ромски произход, децата с увреждания, децата бежанци , които често са сред подрастващите с нулева или недостатъчна ваксинация и се нуждаят от наваксване, за да се предотвратят по-нататъшни епидемиологични взривове", подчерта Кристина де Бройн, представител на УНИЦЕФ в България.

Почти половината от общопрактикуващите лекари заявяват, че са изпитвали трудности при общуването с родителите. Една от основните причини според тях е "липсата на информираност" срещу кои заболявания са ваксините от имунизационния календар и кога се прилагат, както и страхове и опасения за странични ефекти от ваксините, незаинтересованост на родителите по отношение на имунизацията на децата, разпространение на негативни мнения, дезинформация и погрешни схващания за ваксините, проблеми с разбирането и комуникацията с хора с ниско ниво на образование, вкл. представители на етнически малцинства.

"Необходими са обучени здравни работници в общността, като патронажни сестри и здравни медиатори, които да информират и подкрепят всяко семейство как да се възползва от правото си на здравни грижи, за да може всяко дете да се развива. Необходима е и проверена, налична информация, достъпна за всяко семейство и адаптирана към неговите нужди", допълни Кристина де Бройн.

УНИЦЕФ има готовност да продължи да работи с държавните здравни власти в България, със семействата, медиите и професионалистите, за да гарантира, че българските деца са в безопасност и защитени.

Снимка: Pexels