България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Диагностика и лечение на коклюша - някои родители отказват да ваксинират децата си

Инфекционистът д-р Любена Андонова посочи причините за бума на заразени

22.04.2024 | 10:07 Редактор: Тодор Петров

Здравните власти отчитат ръст на заболеваемостта от коклюш у нас и по света. По последни данни в България са регистрирани над 200 случая от началото на годината. Най-много са заболелите деца на възраст между 10-14 години. В края на миналата седмица две едномесечни бебета не успяха да се преборят с болестта и починаха. Здравното министерство поиска да се затегнат мерките за спазването на имунизационния календар. 

"Заболяването е бактериална инфекция. Разпространението става по въздушно-капков път. Боледуват само и единствено хората, не се разпространява чрез животни. В началото ваксината е тридозова. На 2, 3 и 4-месечна възраст се прави имунизация. Една година след това се прави реимунизация, след това на 6 и на 12 години. Сега точно преди поредната реимунизация 12-годишните боледуват", коментира инфекционистът д-р Любена Андонова в "България сутрин". 

По думите ѝ идеалната ваксина без странични реакции не съществува в света. От 2014 г. новата ваксина за заболяването е безклетъчна. Бактериалната клетка отделя много токсини, които са основна причина за клиничните прояви на коклюша. На негова база е създадена ацелуларна ваксина, обясни д-р Андонова.

"След истерията от Ковид и създадените антиваксърски настроения, има родители, които категорично отказват да имунизират децата си. Втората причина е, че за две години обществото бе затворено, носехме маски и не се създаваше пряк контакт. Сега хората са по-освободени, много пътуват, събират се на затворени пространства с много хора. Заболяването може да протече и в много лека форма, особено при имунизираните. Целта на имунизацията е заболяването да протече максимално леко", каза още инфекционистът за Bulgaria ON AIR.

От думите на госта стана ясно, че при бременните жени ваксината не е включена в имунизационния календар и държавата не я заплаща.

Коклюш се лекува с антибиотици в рамките на 7-10 дни. Те помагат за унищожаване на бактерията. При коклюша кашлицата продължава поне 2-3 седмици, а често може да продължи дори 2-3 месеца. Нелекуваните с антибиотици деца трябва да се изолират за 20 дни, а тези с антибиотици - 10 дни, посочи д-р Андонова.

Тя отбеляза, че коклюшът започва с лека хрема и ниска температура, след това започват кашличните пристъпи, които се засилват през нощта. Детето се закашля последователно 10-15 пъти и накрая се получава много характерно вдишване. Другото име на коклюша е магарешка кашлица.

Д-р Андонова препоръча децата до два месеца да не се водят на обществени места, да не пътуват в градския транспорт, да не се събират с други хора вкъщи. Ако някой от най-тясното им обкръжение кашля, трябва да се обслужва детето с маска.

Гледайте целия разговор в следващото видео: