Новата власт встъпва в длъжност от вторник, на 9 юни отиваме до урните

ГЕРБ и ДПС гласуват кредит на доверие на бъдещия кабинет

05.04.2024 | 18:24 Редактор: Вяра Димова

От вторник служебният кабинет встъпва в длъжност. А на 9 юни отиваме до урните. Ще дадем гласа си едновременно за нови народни представители и за евродепутати. В кабинета "Главчев" като вътрешен министър остава Калин Стоянов. А на този фон, главният секретар Живко Коцев, който вчера подаде оставката си, реши, че ще остане на поста. 

Нещо ново, нещо старо, така изглежда служебният кабинет на бъдещия премиер Димитър Главчев.

"Старал съм се в правителството да попаднат експерти, да има приемственост и да бъде политически балансирано", уточни служебният министър-председател.

Именно номинациите на Калин Стоянов и на Георги Гвоздейков изостриха тона в залата и ПП-ДБ напуснаха консултациите демонстративно.

"Възмутени сме от състава, който беше предложен от г-н Главчев, и на първо място от кандидата за служебен вътрешен министър", заяви Атанас Атанасов.

"Това ми беше най-трудното решение. Колебаех се, но след като и ръководителят на професионалното ръководство вчера подаде оставка, си мисля че ще бъде доста сериозно предизвикателство за системата", обясни още Главчев.

ГЕРБ и ДПС избраха да гласуват кредит на доверие на бъдещия кабинет.

"Опитът ме е научил, че резултатите от изборите не зависят от министъра на вътрешните работи, а зависят от качеството и убедителността на политиците, които се явяват на изборите", каза Томислав Дончев.

"На първо четене, като чухме състава, това, което ни удовлетворява, е, че има фокус върху двете основни цели на държавата в момента - Шенген и еврото", поясни Йордан Цонев от ДПС.

Опозицията в пленарната зала се оказа опозиция и срещу служебните министри.

"Съставът на кабинета е добре балансиран, от ГЕРБ, ПП-ДБ, ДПС и представител на президентството за цвят, което създава опасения, че това е състав на кабинет, който се подготвя за след изборите", смята лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

"Горе играха пиесата "Многострадалната Геновева". Политическата отговорност е на ПП-ДБ", смята Йорданов от ИТН.

А ако бъдещият премиер размисли за състава на кабинета, разполага с време до понеделник вечерта. 

"Във вторник рано сутринта ще разпиша указа за служебния кабинет и двата други указа за европейски избори и за национален парламент. Отиваме на избори две в едно на 9 юни", заяви Радев.

Вижте повече в репортажа на Анелия Джамбазка.

Одобрявате ли служебното правителство на Димитър Главчев?

Не, не одобрявам предложените имена.
53%
Одобрявам, кабинетът е експертен.
30%
Има приемственост, тъй като остават министри от предишното редовно управление.
17%
Общо 1403 гласа