БСП не дойдоха на консултации при Радев, ПП-ДБ напуснаха сърдити

Две от кандидатурите за министри изостриха тона на срещата

05.04.2024 | 13:10 Редактор: Толя Стоянова

Изборите ще са 2 в 1 и ще са на 9 юни. Номинираният за служебен министър-председател Димитър Главчев и политическите сили, без БСП, проведоха консултации при президента. Ясен е и съставът на служебният кабинет.

Димитър Главчев представи състава на служебния кабинет пред президента и парламентарните партии. В препълнената зала на "Дондуков" 2 празни останаха само местата, отредени за БСП. 

"Виждам, че представителите на БСП ги няма. Искам да направя уточнение, че заявката за опозиционност не означават липса на политическа отговорност", каза Радев.

И така представянето на кабинета започна. В него влизат пет познати лица, четирима от които действащи министри. Две от кандидатурите на Калин Стоянов като вътрешен министър и Георги Гвоздейков като министър на транспорта, изостриха тона на срещата.

"Изборът на Калин Стоянов е обида в опита да се прикрият зависимости в служебния кабинет. Единствено от ПП е Гвоздейков. Ако остане министър в този служебен кабинет, ще бъде изключен от ПП", заяви Кирил Петков от ПП-ДБ.

След тези думи съпредседателите на ПП и ДБ напуснаха консултациите. ГЕРБ и ДПС заявиха подкрепата си за кабинета. 

"Кабинетът може да разчита на нашата подкрепа, за да не изгубим инерцията за Шенген и еврото", добави Йордан Цонев от ДПС.

"Резултатите от изборите не зависят от министъра на вътрешните работи, а от качествата на партиите", коментира Томислав Дончев от ГЕРБ.

За "Възраждане", обаче, не само партийните качества са коз в изборната битка. Важни били и решенията на служебните министри. А имената не им допадали и затова ги приемат с "огорчение". 

"Вече се подготвя втора тройна коалиция. Няма как да имаме доверие на такъв кабинет, че може да проведе честни избори", посочи заяви лидерът на "Възраждане "Костадин Костадинов.

"Този кабинет е на ПП и Христо Иванов. Отговорността е тяхна, генерираха промени в Конституцията, а сега се сърдят като малки деца", смята Тошко Йорданов от ИТН.

Видимо с неявяването си на консултациите, БСП също не подкрепят служебния кабинет.

"Нека в понеделник, ако има промяна в състава, Главчев да каже. Във вторник ще разпиша Указа за кабинета и за изборите", съобщи Радев.

Вижте повече в репортажа на Анелия Джамбазка.

Одобрявате ли служебното правителство на Димитър Главчев?

Не, не одобрявам предложените имена.
53%
Одобрявам, кабинетът е експертен.
30%
Има приемственост, тъй като остават министри от предишното редовно управление.
17%
Общо 1403 гласа