Калин Стоянов остава начело на МВР, Людмила Петкова - министър на финансите. Ето новия кабинет

"Гарантирам, че по никакъв начин не съм се месил в избора на Димитър Главчев", заяви президентът Румен Радев

05.04.2024 | 09:47 Редактор: Искра Ангелова

Кандидатът за служебен премиер Димитър Главчев пристигна в сградата на президентството на "Дондуков" 2, където участва в консултации с държавния глава Румен Радев и представители на парламентарно представени политически формации.

"Основната задача на правителството ще бъде да гарантира честни избори. Това не означава, че ще спре да работи в другите посоки", коментира Главчев.

За служебен вицепремиер и министър на финансите - Людмила Петкова. "За служебен министър на вътрешните работи предлагам Калин Стоянов. Полицейският синдикат застава твърдо зад него", допълни Главчев.

Виолета Коритарова става регионален министър. Ивайло Иванов става социален министър, настоящ директор на НОИ. Генерал Атанас Запрянов става военен министър. Ивайло Върбанов Ценов ще е външен министър. Служебен министър на правосъдието ще е Мария Павлова.

Служебен министър на образованието остава проф. Галин Цоков. Галя Кондева става здравен министър, сега е изпълнителен директор на болницата за хематологични заболявания. За министър на културата - Найден Тодоров, а Петър Димитров става служебен министър на околната среда и водите.

Земеделски министър остава Кирил Вътев. Георги Гвоздейков също остава министър на транспорта.

Петко Николов става служебен министър на икономиката и индустрията. Росен Карадимов става министър на иновациите. Владимир Малинов - министър на енергетиката, в момента е ръководител на "Булгартрансгаз". Служебен министър на електронното управление ще е Валентин Мундров. Евтим Милошев поема Министерството на туризма.

Министър на спорта става Георги Глушков - първият българин играл в NBA.

За консултации пристигнаха преговорният екип на ГЕРБ от преговорите с ПП-ДБ - Теменужка Петкова, Томислав Дончев, Деница Сачева, Рая Назарян.  Делегацията на ПП-ДБ е представлявана от Кирил Петков, ген. Атанас Атанасов и Христо Иванов. От ДПС пристигнаха Йордан Цонев, Хамид Хамид и Станислав Анастасов. Тошко Йорданов, Станислав Балабанов и Ивайло Вълчев от "Има такъв народ" са представителите на Има такъв народ". Пристигнаха и лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов, Петър Петров и Цончо Ганев.

Единствено от БСП не присъстват.

"За първи път провеждам консултации едновременно с всички парламентарно представени политически сили, защото от една страна следвам стриктно новите текстове в Конституцията, а от друга страна - политическа ситуация изисква политическа отговорност и максимално оперативност от всички нас", заяви президентът Румен Радев.

"Виждам, че представителите на БСП ги няма, заявките за опозиционност не означават липса на политическа отговорност и на правосъзнание, защото всяка една партия трябва да има уважение към Конституцията на РБ. Досега служебното правителство винаги се е свързвало с президента, сега отговорността, съгласно редакциите в Конституциите, е в ръцете на кандидата на служебен министър-председател. Гарантирам, че по никакъв начин не съм се месил в избора на Димитър Главчев", допълни държавният глава.

На 30 март президентът възложи на кандидата за служебен министър-председател Димитър Главчев да предложи състав на служебно правителство.

Одобрявате ли служебното правителство на Димитър Главчев?

Не, не одобрявам предложените имена.
53%
Одобрявам, кабинетът е експертен.
30%
Има приемственост, тъй като остават министри от предишното редовно управление.
17%
Общо 1403 гласа