Румен Радев и ЦИК предпочитат избори 2 в 1 на 9 юни, Главчев е готов със служебния кабинет

Президентът събира на консултации парламентарните сили в петък

04.04.2024 | 18:20 Редактор: Вяра Димова

Съставът на служебния кабинет ще бъде готов до края на деня. Президентът Радев събира на консултации парламентарните сили утре, а днес държавният глава се срещна с членовете на Централната избирателна комисия. 

Аргументът на президента Румен Радев защо изборите да се проведат 2 в 1 на 9 юни е, че тогава избирателната активност ще бъде по-висока, както ще бъдат спестени разходите от провеждането им. ЦИК заяви готовност да се справи с двата избора.

В президентската институция бяха обсъдени и различни сценарии, в случай че изборите бъдат проведени по отделно. Така стана ясно, че ако гласуваме само за народни представители, това може да стане най-рано на 23 юни.

"От вашата готовност, от вашата възможност да организирате наистина прозрачни, честни избори, зависи да имаме легитимна и ефективна институция след изборите, да има реално упражняване на демокрацията", каза президентът.

"ЦИК има готовност да работи, ако изборите са на една дата. Когато двата избора са в един ден, предвид това, че доста разходи ще бъдат спестени, и избирателите няма да ходят два пъти до избирателните секции", обясни председателят на ЦИК Камелия Нейкова.

Ако президентът реши изборите да бъдат две в едно, ЦИК ще трябва да пусне нова обществена поръчка за разяснителна кампания, тъй като срокът на старата изтече, а тя е предвидена само за избори за Европейски парламент.

"По отношение на изборите за ЕП изискването за уседналост ще бъде доста подробно и непрекъснато разяснявано на българските граждани. Ако изборите не са на една и съща дата, а са през една седмица, това ще създаде доста затруднения", категорична е Нейкова.

Най-ранната дата, ако изборите са отделно, е 23 юни. 

А утре в 9:30 ч. държавният глава ще се срещне с Димитър Главчев, който трябва да представи списъка с министрите от бъдещия си служебен кабинет. Веднага след това започват и консултациите с партиите. Чак тогава президентът ще обяви окончателно коя ще бъде датата за провеждането на двата избора и дали те остават 2 в 1.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)