ЦИК предупреди: Ако изборите не са 2 в 1, ще имаме сериозни затруднения

Вчера изтече срокът за подаване на предложения по обществената поръчка за евроизборите

04.04.2024 | 15:06 Редактор: Толя Стоянова
ЦИК предупреди: Ако изборите не са 2 в 1, ще имаме сериозни затруднения

Централната избирателна комисия ще организира изборите за членове на ЕП, избори за Народно събрание, както е разписано в Изборния кодекс. За изборите за членове на ЕП ЦИК е в голяма степен готова. Вчера изтече срокът за подаване на предложения по обществената поръчка за евроизборите. Това каза председателят на ЦИК Камелия Нейкова.

"Ако изборите бъдат 2 в 1, ще се наложи да обявим нова обществена поръчка, няма как да се измени съществуващата обществена поръчка. Ако изборите са на различни дати, ако разликата между двата вида избори е една седмица, ще кажа, че това ще доведе ЦИК до невъзможност да изпълни законовите си задължения", добави тя, цитирана от БГНЕС.

"В избори за членове на ЕП резултатите се обявяват в срок не по-късно от 3 дни след изборния ден, а до 5 дни трябва да се обявят и имената на избраните членове за ЕП. В изборите за НС резултатите се обявяват не по-късно от 4 дни, а имената на избраните не по-късно от 7 дни след изборния ден. Дали изборите за ЕП биха били първо, а след седмица избори за НС, това при всички случаи ще доведе до невъзможност да се приемат всички изборни книжа от РИК и СИК в страната и извън страната, повторно да се въведат резултатите от гласуването в ЦИК. Да се направи анализ на несъответствията, да организира отпечатването на хартиените бюлетини за следващите избори, ако са през седмица. А за машинното гласуване, за секциите извън страната е невъзможно машините да се върнат и да се свалят резултатите, да се заредят със софтуер за следващия избор и отново да се върнат в чужбина", категорична е Нейкова.

Тя подчерта, че разлика от седмица между двата вида избори ще създаде сериозни затруднения за целия изборен процес.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)