Заплатите на всички работещи в градския транспорт на София ще бъдат увеличени

Служители на "Метрополитен" излязоха на протест с искане на обещаното увеличение с 15%

15.03.2024 | 18:14 Редактор: Вяра Димова

Служители на столичното дружество "Метрополитен" и представители на транспортните синдикати към КНСБ излязоха на протест в центъра на София. Причината - неизпълнение на договореното увеличение на заплатите в бранша с 15%. По думите на протестиращите само в "Метрополитен" се използва диференциран подход, при който въпросното повишение не се предвижда за всички служители.

Демонстрантите се събраха пред сградата на "Метрополитен" в центъра на София, на метри от станция "Сердика". След началото на протеста, служителите блокираха входа на метростанцията и пътното платно пред сградата на дружеството. 

От КНСБ предупредиха, че не е изключено да се стигне до спиране на движението на метрото, ако исканията им не бъдат чуди. Според служители в "Метрополитен" не е редно някои да взимат малко, а други повече. 

"Щом е нещо обещано, трябва да е така, както е обещано", смята ръководителят "Движение" в "Метрополитен" Светослав Илиев.

Протестиращите очакваха среща с шефа на Столичното метро – Стоян Братоев. Такава обаче нямаше, демонстрантите бяха спрени от полицията. 

Няколко часа след протеста в Столичната община бе представена икономическата рамка за транспорта за 2024 г, където са заложени и увеличенията на всички работещи в градския транспорт. 

"Пари в икономическата рамка има, всички от градския транспорт ще получат увеличението на заплатите си", увери зам.-кметът по финансите на София Иван Василев.

Без резултат обаче останаха преговорите между протестиращите и ръководството на дружеството. Разговорите продължават в понеделник.

Вижте повече в репортажа на Алекс Христов.

Снимка: Bulgaria ON AIR