1000 лв. разлика в заплатите за една и съща длъжност в "Метрополитен"

Има спор между синдикатите за разпределение на увеличените средства, съобщи Ваня Григорова

14.03.2024 | 12:26 Редактор: Вяра Димова
1000 лв. разлика в заплатите за една и съща длъжност в

Работещи в метрото в София планират да излязат на протест в петък с искане за достойнo разпределение на средствата за увеличение на работните заплати в "Метрополитен", съобщиха от КНСБ.

"Между синдикатите има разнобой в подхода как да се разпределят средствата. КНСБ настоява всички служители да получат по 15 процента, а от "Подкрепа" смятат, че така ще се увеличи диспропорцията в основната заплата. Разликата в момента достига 1000 лева за една и съща длъжност", посочи общинският съветник от БСП Ваня Григорова.

Спор между синдикатите за разпределение на увеличените средства за работещите в градския транспорт има, обяви тя и даде пример с разлика в заплатите.

"Проблемът е в "Метрополитен", защото там в рамките на една длъжност има грандиозни разминавания. При машинистите има машинисти с 1600 лева основно възнаграждение и такива с 2600 лева основно възнаграждение. Очевидно е, че публични средства не може и не бива да се използват за задълбочаване на диспропорциите в рамките на една длъжност и вече един синдикат обявява публично протест. Няма как тези спорове, които до момента от две седмици се водят в рамките на предприятието, да не станат публични", коментира още Григорова, цитирана от БНР.

Трябва ли да има засилено полицейско присъствие в София заради напрежението около мигрантите?

Задължително трябва да има.
61%
Да оставят хората сами да се справят с проблема.
5%
Проблемът не се решава с присъствието на повече полиция.
35%
Общо 1072 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)