Служители в метрото искат изпълнени обещания за заплати, готви се стачка

За час един входовете на метростанция "Сердика" беше блокиран

15.03.2024 | 15:50 Редактор: Вяра Димова

Служители в метрото излязоха на протестен митинг под надслов "За достойнo разпределение на средствата за увеличение на работните заплати". Блокираха за час един от входовете на метростанция "Сердика".

От КНСБ заявиха, че започват подготовка за стачка в метрото, ако не бъде изпълнено искането за повишение с 15%. От "Подкрепа" пък искат увеличението да е диференцирано. Движението на влаковете по време на протестните действия не беше засегнато.

"Нашите искания бяха чути. Синдикатите подписахме споразумение със столичния кмет за увеличение на заплатите, за което благодарим. Заедно успяхме да намерим вариант, в който хората да получат увеличение, но в "Метрополитен" се получава различно. Искат се да се прави някаква диференциация с неясни критерии, хора с един лев разлика да се числят към богатите или към бедните. Това не е добре за никого. Колегите настояват да се изпълни споразумението във вида, в който е разписано и очакват своите 15%", каза председателят на ФТС към КНСБ Александър Шопов.

"Аз съм от тези хора, които са започнали от минимално възнаграждение и с годините са се преборили. Заслужил съм си възнаграждението", посочи ръководителят движение в "Метрополитен" Светослав Илиев.

Снимка: Bulgaria ON AIR