ГЕРБ и ДПС внасят радикални мерки за справяне с кризата с мигрантите

Увеличават капацитета на "Гранична полиция" с 1264 щатни бройки

11.03.2024 | 09:35 Редактор: Деси Николова
ГЕРБ и ДПС внасят радикални мерки за справяне с кризата с мигрантите

Радикални мерки за справяне с кризата на сигурността, свързана с мигрантите предложиха председателите на ГЕРБ и ДПС Бойко Борисов и Делян Пеевски. 

В деловодството на НС бяха внесени спешно два законопроекта, с които се увеличава капацитета на "Гранична полиция" с 1264 щатни бройки за охраната на бежанските центрове и засилване на охраната на границата. Тези щатни бройки са необходими за обезпечаване на нормалното функциониране на всички структурни звена.

Промените в Закона за МВР и Закона за администрацията предвиждат обезпечаване и мобилизиране на полицейските сили, така че да се гарантира сигурност и спокойствие в обществото и спазване на обществения ред в страната.

Възникналото напрежение в последната седмица, както и зачестилите сблъсъци между български граждани и чужденци налагат решителни мерки от Народното събрание като върховен законодателен орган, пише в съобщение разпространенто медиите от пресцентъра на ДПС.

"Тези мерки за сигурност  ще осигурят включването на възможно най-много хора и ще направят всичко възможно да се гарантира сигурността на гражданите, тяхното здраве и собственост, което е неотменим ангажимент на правовата държава. Независимо от политическата нестабилност, свързана с преходния период на ротацията, нашата воля е държавата да изпълни основната си мисия - защитата на своите граждани", съобщават от ДПС.

"Това са най-решителните, но и най-справедливи мерки, вземани по отношение на сигурността на хората във връзка с мигрантските  потоци. И тъй като темата за бежанците е една от най-чувствителните теми, свързани със сигурността и спокойствието на хората, увеличаването на щатната численост дава възможност за ефективно изпълнение на функциите на МВР", пише още в съобщението.

"Произтичащите заплахи за националната сигурност, вследствие на безпрецедентния мигрантски поток, налагат предприемане на стратегически мерки за повишаване възможностите на ГДГП за осъществяване на надежден граничен контрол на вътрешните и външни държавни граници, явяващи се такива и за ЕС и минимизиране рисковете за националната сигурност", поясняват от ДПС.

Трябва ли да има засилено полицейско присъствие в София заради напрежението около мигрантите?

Задължително трябва да има.
61%
Да оставят хората сами да се справят с проблема.
5%
Проблемът не се решава с присъствието на повече полиция.
35%
Общо 1072 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR