Алибегов, БАЗ: Министър Зарица Динкова абдикира, искаме оставката ѝ

По редица въпроси няма дейно участие, смята председателят на Асоциацията

09.03.2024 | 10:51 Редактор: Вяра Димова
Алибегов, БАЗ: Министър Зарица Динкова абдикира, искаме оставката ѝ

Министърът на туризма Зарица Динкова абдикира в последните 9 месеца от всички жизненоважни за туризма въпроси. Затова и искаме нейната оставка. Това каза председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов.

"Всеки път успяваше да абдикира от възловите проблеми в бранша, като прехвърляше отговорността. Не се прави така – министърът на туризма излиза и се бие за бранша си отпред пред всички", подчерта той, като даде редица примери по въпроси, по които Министерството на туризма и самият министър не са взели дейно участие, като въпросите за защитата на ДДС за хотели и ресторанти, за ДДС ставката на туроператорите, както и за изграждане на вятърни електроцентрали в Северното Черноморие и ред други.

Според Мартин Захариев – зам.-председател на Националния борд по туризъм, критичната маса от много асоциации и сдружения в туризма, над 4 хиляди фирми, стоят зад отвореното писмо до медиите с настояване за оставката на Зарица Динкова за разлика от отвореното писмо, изпратено ден по-рано, в което 17 фирми от туристическия бранш, които изразяват подкрепата си за дейността на министъра до настояха тя да продължи да бъде министър на туризма след ротацията.

По думите на Алибегов една от причините, поради които министърът на туризма не се справя с работа си, е избирателността на инвестиции в рекламата.

"Спа столицата на България Велинград не може да се вреди в каквато и да е програма. Нищо не се рекламира на сайта на Министерството на туризма и нищо, от което те кандидатстват по каквито и да е програми, не се одобрява" разказа още той, като според него причината за това е затова, защото Велинград е изразил своето недоверие към "спуснатия ни отгоре министър", предаде "Фокус".

"Нашето опасение е, че в ротационния момент, в който се намираме, отново ние ще останем като разменна монета на финала на разговорите", смята Захариев.

Снимка: БГНЕС