Хотелиери и ресторантьори гневни на Денков: Държавата се чуди как да съсипе туризма

Министър-председателят разбира от туризъм по-малко и от нищо неразбиращата от туризъм министърка, пише в позиция на бранша

11.09.2023 | 12:09 Редактор: Елеонора Танева
Хотелиери и ресторантьори гневни на Денков: Държавата се чуди как да съсипе туризма

Министър-председателят Николай Денков доказа, че разбира от туризъм по-малко и от нищо неразбиращата от туризъм министърка на туризма Зарица Динкова. Това пишат в своя позиция от Българската асоциация на заведенията.

"Той заяви в телевизионно интервю, че не вижда основание намалената ставка на ДДС за ресторантьорите да остане в сила. По думите му броят на туристите у нас е "голям" и няма предпоставка 9-те процента данък да продължат да действат. Премиер-министър е важно да работи с цифри и анализи, а не да използва "голям" и "малък". Защото държава, която претендира да е туристическа, трябва да брани и развива този сектор, а не всячески да се чуди как да го съсипе", пише в позицията на бранша.

От там призовават за действия като в конкурентите ни туристически дестинации като Гърция, Турция, Албания. 

"Официалните данни сочат, че след намалената ставка на ДДС, средствата влезли в държавния бюджет от преки и косвени данъци в ресторантьорския бранш са се увеличили, а не са намалели. И да подчертаем – в 24 държави от Европейския съюз ставките за ДДС в секторите хотелиерство и ресторантьорство са диференцирани. За постоянно! Затова и ние все по-трудно се конкурираме с тях. И не, не сме забравили, че преди година, в средата на летния сезон, намалената ставка за бира и вино беше върната на 20%. Бира срещу хляб! Нали така беше….?", питат от Българската асоциация на заведенията.

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България апелират към всички лица, заемащи длъжности в изпълнителната власт, да бъдат обрани по теми, "които не разбират", а се "ръководят само от политиката на партиите, които представляват".