Директно

Всеки делничен ден от 17:50 часа
още

Алибегов: ПОС терминалите няма да помогнат срещу укриването на данъци

"Опитахме се да кажем на МФ, но там няма чуваемост", заяви председателят на Българската асоциация на заведенията

01.03.2024 | 14:39 Редактор: Деси Николова

От 1 март всички заведения с минимум 2 звезди задължително трябва да имат ПОС терминал. Държавата въведе тази мярка с идеята да не бъдат укривани данъци.

"Това, че държавата ще бори укриването на данъци с ПОС терминал, няма нищо общо едното с другото. ПОС терминалът единствено и само е измислен да е в полза на клиентите. Той няма абсолютно никаква друга функция", заяви председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов в студиото на предаването "Директно".

По негови думи това не води до изсветляване на бизнеса.

"Ние се опитахме да обясним на Министерството на финансите, но там няма чуваемост. Това е единствено в услуга на клиентите", поясни Алибегов пред Bulgaria ON AIR.

По негови думи именно тези заведения с повече от две звезди се намират в хотели или са част от хотелски комплекси.

Председателят на Българската асоциация на заведенията коментира и случаите, в които някои заведения не издават касов бон, а връчват на клиентите си бележка с написана сума на нея.

"Както във всеки бизнес, така и в нашия има некоректни хора, срещу които ние се борим. Това не е само този касов бон. Щом той не издава касов бон, значи той не назначава персонала на това, което той работи, а на по-малко часове. Щом той не издава касов бон, означава, че той не плаща ДДС и не плаща данъци. Той може да продава много по-евтино от нас и това е нелоялна конкуренция", подчерта Алибегов.

Гледайте целия разговор във видеото.


1
1 rate up comment rate down comment 0
ГК
преди 2 месеца
Тоя какво го питате има 5 запора и много данъци за плащане. Я по добре му пуснете една ревизия и после му проверете стандарта на живот. Посовете няма да помогнат ама друг път, като минават само през банка няма къде да бягаш ***! От др. месец да се вкара в цялата държава плащане само с карта и всичко ще цъфне + забрана за плащане кеш, да неможе такива като тоя измамник да си джарат........... Сигнализирай за неуместен коментар