Първият освободен град е Свищов - каква история крият паметниците там?

В читалището се пазят оригинални вестници от 1877 година

03.03.2024 | 19:50 Редактор: Деси Николова

Празнуваме Националния празник на България 3 март. Първият освободен град е Свищов, където преди 147 години действащата руска армия с десант през река Дунав настъпва към поробените български земи. Първото градско управление също е въведено в Свищов, като малко известен факт е, че то се намира в къщата на Алеко Константинов, който по онова време заедно с Иван Вазов е писар в губернаторството.

На 27 юни 1877 година през нощта, при пълна секретност, е проведен десант на руските войски през река Дунав при Зимнич-Свищов. В местността Текир дере, където са се водили кръвопролитни боеве, днес се издига комплекс "Паметниците" с мраморни обелиски на героите. 

"Няколко дни преди самия десант главнокомандващият турската армия - Абдулкерим Надир паша, виждайки терена на Свищов казва: "По-скоро по дланите ми ще изникнат косми, отколкото московците да преминат през Свищов". На 27 юни през нощта в 2 часа започва десантът под командването на ген. Драгомиров. Разделени на 7 рейса, първият и вторият с по 2000 човека, останалите с по 2500 човека, започва самият десант", разказва уредникът на Историческия музей в Свищов Цветан Шекеров.

Първото гражданско управление е въведено в новоосвободения Свищов и е настанено в къщата на Алеко Константинов. От всички временни руски управления в България, само начело на свищовското губернаторство е назначен българинът Найден Геров. 

"За губернатор е назначен Найден Геров, а за вицегубернатор - Драган Цанков, заменен по-късно от Марко Балабанов. Канцеларията на свищовското губернаторство по спомени на Иван Вазов се помещава в родната къща на Алеко Константинов. Иван Вазов работи като регистратор, а Алеко Константинов като писар на 14 години. Това управление съществува от 27 юли 1877 година, до 3 март 1878 година - до подписването на Санстефанския мирен договор", поясни уредникът на Къщата-музей "Алеко Константинов" Анатолия Тодорова.

След края на войната, през 1878 година, в местността Текир дере се поставят седем мраморни обелиска, изработени в Одеса. По-късно се създава комплекс "Паметниците в памет на загиналите воини за българската свобода".

"Заради това ние сме признателни и всяка година почитаме 3 март пред паметниците всички онези хора, всички онези личности, които са жертвали живота си за каузата, за личната свобода и са се борили да я има днешна свободна България", заяви кметът на Свищов Генчо Генчев.

В читалището в Свищов пък се пазят оригинални вестници от 1877 година, които разкриват международната обстановка и хода на войната, и нотни партитури на композиции за паметните събития от Янко Мустаков по стихове на Славейков и Вазов.

Вижте повече в репортажа.