Хиляди българи изкачиха "Шипка", за да преклонят глава пред Паметника на свободата

Паметният връх е белязал подвига на опълченците за свободна България

03.03.2024 | 13:10 Редактор: Деси Николова

България чества 146-ата годишнина от Освобождението от османско владичество. На 3 март 1878 г. е подписан Санстефанският мирен договор. Той слага края на Руско-турската освободителна война, възстановява българската държавност и суверенитет. 

Тържествени чествания има в цялата страна. Хиляди изкачиха връх Шипка, за да преклонят глави пред Паметника на свободата и да почетат подвига на загиналите за свободата ни.

Паметният връх е белязал подвига на опълченците за свободна България. Хиляди българи по традиция извървяха на 3 март техните стъпки и стигнаха до върха в знак на почит към всички дали живота си, за да я има България днес.

"Днес е празник, на който трябва да отдадем почит и заслужена памет към всички, които са дали живота си за това България да е свободна, независима, обединена. На този ден българите празнуват реализацията на националния идеал за възстановяване на българската държавност в онези граници, в които поколения наред са имали своите въжделения и мечти", заяви председателят на Народното събрание Росен Желязков. 

"Трябва всякога да помним тази дата, която е знаменателна в нашата история и всеки правилно трябва да тълкува именно това, че България е освободена на 3 март с подписването на Санстефанския мирен договор и да бъдем благословени от бога, че имаме своя суверенитет и своята независимост", каза старозагорският митрополит Киприан.

"Как да възпитаваме децата си по друг начин, ако не ги заведем на Шипка за 3 март. Пожелаваме си мир, който не е ходил и не е участвал във война, не би трябвало да знае какво е, но по-добре да има мир", заяви гражданин от върха на "Шипка".

Млади хора пред Паметника на свободата призоваха своите връстници да обичат родината си и да следват българското.

Вижте повече във видеото.

Снимка: БГНЕС


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 месец
Бог се пише с главна буква, Ukraine on-air! Сигнализирай за неуместен коментар