Народни носии, гайди, трибагреници: България празнува Освобождението си

Градове от цялата страна се включиха в празника

03.03.2024 | 13:51 Редактор: Деси Николова

С редица празнични прояви българите отпразнуваха денят на Освобождението. За седма поредна година на 3 ти март в Бургас се състои Българовско шествие. Колона от коли и мотори потеглиха от Морската гара към град Българово, под звуците на гайди и развети трибагреници 

"Тук няма човек, който да не носи България в сърцето си! Затова казвам, че Българското шествие е една общност, в която изповядваме любов към българското и родното", заяви организаторът на събитието Плавен Карашев.

"Показваме това, което те са направили за нас да бъдат днес тук, за техния героизъм, длъжни сме да се преклоним пред това, което те са направили за нас", категоричен бе Ангел Вранчев.

"Радвам се, че виждам толкова мотористи и автошколи и автомото привърженици. Тръпката е голяма, че има национална гордост в тези, хора, които искат да почетат загиналите за свободата на България, затова трябва да се поддържат, за да се запази историята", сподели един от мотористите.

Десетки граждани на Велико Търново се включиха в празничното честване на 146-годишнината от Освобождението на България. Пред паметника на загиналите войни бяха поднесени венци и цветя на признателност.

И Благоевград отдаде почит пред делото на героите – на улица 3 март. По традиция Благоевград отбелязва на две дати своето Освобождение. Градът празнува и на 5 октомври, на която дата, през 1912г. е повторно освободен след Берлинския договор. 

В центъра на Стара Загора се събраха множество старозагорци за отбелязването на празника, а военни разпънаха огромно и дълго българско знаме през централната улица.

С народни носии жителите на Вършец посрещат Трети март. Там инициативата е всеки жител и гост на града да е облечен носия или дреха с народен мотив.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС