Шефът на "Фронтекс" подкрепи присъединяването ни към Шенген и по суша

Договорено е трикратно увеличение на присъствието на служители по българо-турската граница

28.02.2024 | 20:01 Редактор: Вяра Димова
Шефът на

Работна среща проведе министърът на вътрешните работи Калин Стоянов с Ханс Лейтенс - изпълнителeн директор на Агенцията на ЕС за гранична и брегова охрана ("Фронтекс"), в рамките на визитата му по покана от българска страна. Двамата дадоха изключително висока оценка на сътрудничеството между България и "Фронтекс".

Министър Стоянов запозна госта с предприетите мерки за организация на граничния контрол и засилването на диалога с Турция, благодарение на които отчитаме значителен спад в миграционния натиск още от есента на 2023 г. Добри резултати са налице и по отношение на връщането на нелегално пребиваващи лица – област, в която "Фронтекс" също оказва сериозна подкрепа на българските власти.

Договорено е трикратно увеличение на присъствието на служители на "Фронтекс" по българо-турската граница, което ще спомогне за изпълнението на основния приоритет на България – осигуряване на високо ниво на охрана на една от най-чувствителните и натоварени външни граници на ЕС.

Министър Стоянов запозна госта с действията на МВР за подобряване на техническото оборудване за гранична охрана и наблюдение, както и с възстановяването на няколко гранично-полицейски управления в близост до границите с Турция и Сърбия, с което се осигурява по-добро обезпечаване с гранични служители на ключови райони по външните граници.

Изпълнителният директор на "Фронтекс" посочи, че България може да разчита на пълната подкрепа на агенцията за засилване на граничния контрол, подобряване на процедурите по връщане, както и за ограничаване на вторичните движения в рамките на ЕС. Изрази категорична подкрепа за скорошното отпадане на контрола по вътрешните сухоземни граници на България. Подчерта важността на добрия диалог с Турция за сигурността на външните граници на ЕС.

В заключение двете страни изразиха увереност, че и занапред ще продължи ползотворното партньорство, насочено към ефективни резултати за осигуряването на стабилен граничен контрол и високо ниво на сигурност в ЕС.

Снимка: Пресцентър на МВР