Тежка година за "Гранична полиция", спрени са близо 180 000 опита на мигранти да влязат у нас

"Показваме, че сме сигурен партньор на оперативно ниво", каза главният секретар на МВР главен комисар Живко Коцев

19.02.2024 | 16:59 Редактор: Вяра Димова
Тежка година за

"Изпълнихме целта, която новото ръководство на МВР си постави още при встъпването в длъжност - засилен контрол на българо-турската граница и задълбочаване на взаимодействието с турските власти. Отчетените днес резултати са плод на денонощния труд на много хора и най-вече на служителите на ГД "Гранична полиция", заяви министърът на вътрешните работи Калин Стоянов и поздрави колегите си за постигнатите през изминалата година резултати. 

Той припомни получената изключително висока оценка в доклада на Европейската комисия, както и констатациите на мисията по линия на Шенген у нас през ноември м.г., след която стартираха трудни преговори и страната ни беше приета като пълноправен член в Шенгенското пространство.

В този смисъл вътрешният министър апелира за спиране на спекулациите по въпроси, свързани с Дъблинското споразумение: "Няма приети допълнителни условия, ангажиментът ни е да продължим активно да работим с Румъния и Австрия по ограничаването на вторичните движения в изпълнение на европейското законодателство".

Продължаване на специализираните полицейски операции на границата и във вътрешността на страната – върху тази настояща задача, акцентира главният секретар на МВР главен комисар Живко Коцев.

"С общите усилия на всички служби на МВР, показваме, че сме сигурен партньор на оперативно ниво", подчерта той.

Отчет-анализът за 2023 г. бе представен от директора на ГДГП. Като изключително удовлетворителна, макар и много тежка, определи изминалата година главен комисар Антон Златанов.

"Граничните полицаи предотвратиха близо 180 000 опита на мигранти да влязат незаконно в България", отбеляза той и подчерта, че в резултат на предприетите мерки.

Летните месеци на 2023 г. отбелязват над 50% увеличение на опитите за незаконно преминаване. В резултат на предприетите мерки, през есента и зимата, се наблюдава най-ниския миграционен натиск през последните 10 години. Тенденцията продължава и към момента. От началото на 2024 г. предотвратените опити за незаконно преминаване на българската граница са към 3000, през същия период на миналата година са били към 8000.

Устойчива е тенденцията миграционните потоци през периода да са съставени предимно от граждани на Сирия, Мароко, Афганистан, Ирак.

Снимка: Пресцентър на МВР