Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Колкото повече легални канали за миграция в ЕС - толкова по-малко мигранти

"България полага изключително много усилия по опазване на външната граница", заяви Радослав Стаменков

09.01.2024 | 20:05 Редактор: Деси Николова

Заради това, че в края на март България частично влиза в Шенген, правителството предлага сериозни промени в Закона за бежанците. Те касаят не само статута на децата, а и възможности общините по някакъв начин да станат двигател на интеграционните процеси на тези хора у нас.

"Има Дъблински регламент, в която всяка една страна членка на Европейския съюз е поела ангажимент, хората, които са под международна закрила и са станали бежанци на нейна територия и след това са решили да отидат в някоя друга държава, при някакви условия могат да бъдат върнати в първоначалната страна, която им е предоставила убежище, но това не е задължително. Това е една процедура, която съществува от много години. За миналата година около 6 000 случаи са разгледани от българската страна, като България се е съгласила те да бъдат върнати, но от тях са се върнали едва около 130 човека. Това е една нищожна цифра", заяви експертът по миграция Радослав Стаменков в студиото на предаването "Директно".

По негови думи това често се получава поради факта, че бежанците могат да обжалват тази процедура и в голям процент от случаите съдът определя решения в тяхна полза. 

"България полага изключително много усилия по опазване на външната граница на Съюза, но миграционният натиск е много голям и не може да се очаква една сама държава да се справя с този огромен поток от хора", допълни Стаменков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той отбеляза, че в България се наблюдава страх към интегрирането на бежанци, като често това са предразсъдъци на гражданите към "чужди хора". Въпреки това, той е на мнение, че е необходимо държавата да продължи усилията си за интеграция на мигрантите.

"Като се говори за миграция, основното, за което се говори, е опазване на границите. Видно е, че Европа продължава да бъде много приятно място за живеене и за работа, така че към него ще се стремят страшно много хора. Ние трябва да създадем легални условия за хората, които искат да работят на територията на Съюза, по един лесен и ефективен начин да получат виза и същевременно те да бъдат контролирани и проверени. Колкото повече легални канали за миграция в ЕС се осъществят, толкова повече миграционният натиск ще спадне и ще се регулира. Ние трябва да управляваме миграцията, не само да увеличаваме броят на граничарите на границите", заяви Стаменков.

Гледайте целия разговор във видеото.