Фермери признаха: Търговски вериги ни оказват натиск, управляващите искат да обезлюдят полето

Те настояват за повече прозрачност

10.02.2024 | 13:35 Редактор: Искра Ангелова

Нови протести на земеделците. Въпреки споразумението, което държавата постигна с бранша, днес демонстранти блокираха за два часа граничния пункт "Илинден-Ексохи" при Садово. Картофопроизводители настояха за повече прозрачност и ясни ангажименти на управляващите за корекция на зелената сделка и за повече яснота около паричните им компенсации.

"Не сме доволни от преговорите, не сме доволни от формата на преговорите и от това какво се разисква. Вчера ни беше отказано да говорим за политики в планинските региони. За мен това беше червената лампа да напусна преговорите, тъй като 80% от земеделците, които аз представлявам, развиват земеделие в планински райони, това са най-губещи от губещите в момента. Няма да изброявам защо", каза председателят на Националната асоциация на картофопроизводителите Тодор Джиков.

Протестиращите поискаха на преговорите вече да присъства следващият премиер Мария Габриел, а не Николай Денков. Настояха и за мерки срещу търговските вериги, които в момента осъществявали натиск върху българските производители на храни.

"Управляващите не пожелаха да поемат гаранция, че юли месец при актуализацията на бюджета - тези 240 млн., които в момента ще дадат за компенсация, ще ги възстановят на МЗ. Открито и категорично заявяваме - това са пари, предвидени за определени политики за цялата 2024 година в бюджета на Министерството на земеделието. И в момента, когато ни компенсират, ще ощетим политики или Не дай си Боже, други нужди, като компенсация, или на пропаднали площи, или на инвестиционни мерки, така че задължително искаме гаранция, че ще се възстановят на министерството", допълни Джиков.

"Никой не е доволен от приетите закони, от графика на плащания, от вноса от всичко, това рефлектира върху нас. Ние не можем да работим спокойно - разходите постоянно се вдигат и едва ли не ни извиват ръцете, вместо да работим, нашата храна да е по пазара, нашите животни да зариват хората, да работят, полето да е пълно, те гледат да го обезлюдят", категоричен бе земеделецът Иван Керичков.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС