Фермери блокираха "Илинден-Ексохи": Настояваме Мария Габриел да участва в преговорите

"Енергията на протестите не намалява", каза председателят на Асоциацията на картофопроизводителите

10.02.2024 | 11:20 Редактор: Искра Ангелова
Фермери блокираха

Националната асоциация на картофорпроизводителите вчера взехме решение и напуснахме преговорния процес, защото не сме съгласни с начина на провеждане на преговорите и с решенията, които се взеха. Така и не разбрахме позицията на българското правителство относно зелената сделка, и относно административния произвол. Това каза Тодор Джиков, председател на Асоциацията на картофопроизводителите, на протест в Садово.

Две фермерски асоциации продължават протестните действия, въпреки постигнатото споразумение между правителството и основните браншови организации, и днес блокираха граничния пункт "Илинден-Ексохи".

"Искам да разделя нещата на две: първо – за парите, и второ - за политиките. Ние искаме промяна на политиките за планинските райони, искаме край на административния произвол, и преразглеждане на Зелената сделка. Ние това очакваме и настояваме в преговорите да присъства г-жа Мария Габриел, тъй като на премиера му остават точно 16 дни", допълни Джиков, цитиран от БГНЕС.

"Енергията на протестите не намалява, фермерите не сме разделени. Вчера българското правителство избра според тях две легитимни организации, които да представляват всичките земеделци в цяла България. Явно това не е така, и съветвам правителството да си промени стратегията", категоричен е той.

Снимка: БГНЕС