Национална асоциация на картофопроизводителите: Няма да участваме в уговорени мачове!

Те настояват да бъде спрян вносът на земеделски продукти от трети държави

10.02.2024 | 08:03 Редактор: Искра Ангелова
Национална асоциация на картофопроизводителите: Няма да участваме в уговорени мачове!

Националната асоциация на картофопроизводителите никога не е участвала и няма да участва в уговорени мачове, заявиха от Асоциацията. Ето какво пишат още в своята позиция:

"По тази причина заявяваме категоричната си позиция за замразяване на членството си в Българската аграрна камара. Не подкрепяме взетото решение за подписване на меморандум с договорените днес текстове между правителството и Българската аграрна камара. Смятаме че тази организация не представлява и не защитава към момента интересите на всички български земеделци. Затова продължаваме ефективни стачни действия и настояваме за националноотговорна политика на правителството за целия сектор "Земеделие". Нашите искания са:

- Правителството да предприеме действия и да внесе искане за преразглеждане на "Зелената сделка" в Европейската комисия. Това искане съвпада с позицията на всички останали стачкуващи земеделски производители в Европа, вкл. и с тази на "Копа Коджека";

- Да бъде спрян вносът на земеделски продукти от трети държави, вкл. и от Украйна, които не са произведени по европейските стандарти, или да бъдат въведени еко-такси за тези стоки;

- Допълнителни компенсации за земеделските производители от планинските и полупланинските региони;

За да бъдем чути днес в 11 ч. ще блокираме подхода към ГКПП Илинден-Ексохи, след разклона за село Садово. Блокадата ще продължи до 14 ч."

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR