Край на протестите: Земеделците и властта се разбраха, подписват споразумение

"Имаме съгласие по основните точки", обяви Николай Денков

09.02.2024 | 18:45 Редактор: Вяра Димова

Край на протестите на земеделските производители. След поредния рунд от преговори - фермерите и властта постигнаха консенсус по спорните въпроси. Повече от час продължи срещата на премиера Николай Денков, министъра на земеделието Кирил Вътев и представители на Асоциацията на зърнопроизводителите и БСК.

На срещата се стигна до споразумение, разбраха се по всички точки от исканията на протестиращите земеделци, а изплащането на обещаната финансова помощ ще стане поетапно, заяви министър Вътев.

Председателят на НАЗ Илия Проданов заяви, че "ще се изготви текст на споразумението между тях, представителите на бранша, и премиера".

"Имаме съгласие по основните точки. В неделя очакваме да редактираме текста на споразумението, така че то да придобие краен вид и в понеделник да се подпише", обяви Денков.

"Имаме разбирателство по трите вида точки по декларацията, която бяхме представили предварително. Спираме ефективните протестни действия. Ще се изготви текст на споразумение между нас и министър-председателя, който да бъде разписан", уточни Проданов.

"Никой няма да бъде ощетен", посочи министър Вътев.

Ден по-рано от Министерския съвет съобщиха, че правителството е готово да приеме опростени справки за приходите и разходите, а не данъчни декларации, от земеделците, които очакват подпомагане от държавата.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 месеца
Никой не се съмняваше, че нещата ще приключат така. Сигнализирай за неуместен коментар