Промени на летищата в България заради Шенген

Предстои да бъде изградена нова инфраструктура

10.01.2024 | 13:41 Редактор: Деси Николова

Промени на летищата в България заради членството на страната ни в шенгенското пространство по въздух и вода. От 31 март българските граждани ще могат да се движат към терминалите на полетите си без проверка на документите.

Основните промени са свързани с изграждането на инфраструктура, която да разделя пътникопотока на пътуващи към шенгенската зона и извън нея. Отпадат проверките на "Гранична полиция" за пътуващите към държавите членки на Европейския съюз без Кипър, Ирландия, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария.

Пътуващите днес споделиха, че се радват за приемането на България в Шенген, защото това ще им спестява време при пътуване. Летище София е подготвено за всичко, което трябва да се направи от 31 март.

"Положително е абсолютно. Свобода на действие", сподели пътник.

"Имаме свобода на движение по летищата между въздушните граници и предполагам, че това е една нова стъпка към нашата пълна демокрация и приемането ни в Европейския съюз като адекватна държава", сподели друга жена.

"Летище София е готово за влизането ни в шенгенската зона на 31 март. Подготвени сме още от преди няколко години, защото имахме много проверки от европейските институции. Всичко е готово", заяви главният изпълнителен директор на Летище София Хесус Кабайеро Пинто.

И другите големи български летища - в Пловдив, Варна и Бургас също са готови за промените, които настъпват след 31 март.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR


1
2 rate up comment rate down comment 0
Чук
преди 3 месеца
Тез трътляци на "шенгенското" летище по-добре да направят като хората инвалидните места за паркиране. Не стига, че са само три са и на майната си, по-далечно място няма!! Вероятно се допуска, че тия хора са маратонци!? И съседните места са заключени грижливо. По-голям ***-летище едва ли има някъде.... Сигнализирай за неуместен коментар