България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

€200 млн. загуби за бизнеса от опашките по границите, създават се рискове по пътищата

Трябва да се облекчи контролът между България и Румъния, оскъпяват се доставките, коментираха Димитър Димитров и Таня Скринска

10.01.2024 | 08:11 Редактор: Толя Стоянова

Превозвачи искат среща с финансовия министър Асен Василев заради проблема с проверките по границите и образувалите се огромни опашки от ТИР-ове, които понякога чакат по цяло денонощие.

"Чака се на границата между България и Румъния. Опашките не са, защото затягаме контрола на австрийските стоки, мярката е неефективна по отношение на австрийците. Тази проверка е от порядъка на 4-5 часа", коментира Димитър Димитров от Камарата на автомобилните превозвачи в студиото на "България сутрин".

По думите на предприемача Таня Скринска проблемът е наистина сериозен и не датира от дните преди Коледа и Нова година.

"Не се мисли в посока на това да се облекчи режимът и ние да сме конкурентни. Оскъпяват се доставките, отразява се на цените и на шофьорите - има все по-голям отлив на желаещи да упражняват тази професия. Трябва да работим заедно с Румъния, трябва да се увеличат хората, които работят на гишетата", каза Скринска в ефира на Bulgaria ON AIR.

Димитров посочи, че се отчитат 200 млн. евро загуби за превозвачите и се създават предпоставки за опасни пътища в тези райони. Всеки ден забавяне на стоката е загуба и за българската икономика.

"Трябва да помислим да намалим и облекчим граничния контрол между България и Румъния. Настояваме за конкретна дата за присъединяването ни със сухопътните граници в Шенген", заяви Димитров.

Според Скринска сухопътният Шенген най-много касае българския превозвач.

"Турската граница е втората най-натоварена в света след Мексико-САЩ. Голяма част от доставките ще преминават през държави, които не са в Шенген. Управляващите трябва да предприемат по-категорична позиция и добри взаимоотношения със съседните държави", смята тя.

По думите ѝ и Министерството на финансите, и Министерството на транспорта трябва да работят в синхрон, за да се чуе гласът на българските превозвачи.

Димитров обясни, че на срещата с министъра на финансите Асен Василев ще искат да знаят дали българските превозвачи ще имат право на шенгенски визи, дали мерките по отношение на австрийските стоки ще продължат, като те ще настояват да се прецизират, така че да не вредят на бизнеса.

"Бихме настоявали влизането ни в Шенген, макар по въздух и вода, все пак да е полезно и за българските превозвачи. Конкретно такива мерки са премахването на кантарите на границите", заяви Димитров.

Гледайте целия разговор във видеото.