Жители на село Девене на протест срещу трафика: Къщите ни падат от ТИР-овете, на час минават над 100

"При всяко минаване леглото ми се люлее и мислиш дали става земетресение"

30.06.2023 | 13:42 Редактор: Михаела Кирилова

На протест срещу тежкотоварния трафик излизат жителите на врачанското село Девене. Жителите сигнализират за силен шум, напукани сгради, и люлеене на леглата им през нощта.

Това започнало, след като бил пренасочен тежкотоварният трафик през селото заради ремонтните дейности в участъка Мездра - Лютидол. Настояват за незабавно изграждане на околовръстно трасе и ремонт на главния път в селото.

"Подадохме сигнал, че от преминаващите камиони къщите ни вече падат. Банята и плочките са в ужасно състояние. Заради постоянния шум хората почти не спят. При всяко минаване на превозно средство - леглото ми се люлее, чудиш се дали не е земетресение", каза жителят на село Девене Елеонора Узунова.

Селото се намира в свлачищен район и поради тази причина преди няколко години е бил подаден проект за изграждане на околовръстен път, по който да минават камионите. Изпратени са множество сигнали до различни институции в годините, но без резултат.

Преди две години трябвало да се довърши ремонта на главния път в селото, но преди да се положи финалният слой асфалт, дейностите спрели поради липса на пари.

"Дойдоха ВиК най-напред, започнаха да полагат бордюри, минаха подравнителен пласт основа и оттогава от тези 2 години абсолютно нищо. Но има една стара песен "Надай ми се надай", а ние се надяваме от две години", сподели кметът на селото Николай Мицов.

Тежките камиони разрушават и малкото пътна настилка, вече има много пропаднали пътни участъци.

"Тук на час минават 100 ТИР-а и просто няма кой да издържи", допълни Мицов.

Протестът срещу тежкотоварния трафик ще се състои в събота в с. Девене, като се очаква гражданско неподчинение и блокада на пътя.

Вижте повече в репортажа.