Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

България в Шенген: Ще ни залее ли бежанска вълна и каква е целта на Австрия?

Дъблинското споразумение не се спазва от много европейски държави, каза Димитър Гърдев

08.01.2024 | 21:02 Редактор: Вяра Димова

За да се стигне до фалшиви новини и дезинформация по отношение на темата с мигрантите, е виновно правителството, защото не е дало никаква информация. На това мнение е международният секретар на ИТН Димитър Гърдев.

"В правилника на НС има член, който задължава министър-председателя да се яви пред парламента преди Европейския съвет и след него. Този член е със силата на закон. Имаше предложение от ИТН той да се яви, тогава беше в чужбина. Сега ще видим дали при новата сесия ще излезе на трибуната. Хората не са виновни да питат", каза Гърдев в студиото на "Денят ON AIR".

Дъблинското споразумение не се спазва от много европейски държави, напомни той. 

"С този документ България заявяваше, че това е нерегулиран въпрос, че споразумението е от минали години, когато нямаше бежански потоци. Сега с това споразумение изрично поемаме ангажимент към Австрия. Не във всяка една от точките споразумението е лошо за България, но създава големи въпроси. Основната външна политическа цел на България е пълноправното приемане на страната в Шенген. В продължение на 12 години бяха поставяни условия, които са извън договора за ЕС. Този механизъм за мониторинг и проверка беше наложен и се съгласихме - това беше грешка", смята международният секретар на ИТН.

Докато не са отворени сухопътните граници, България не е пълноправен член на Шенген, заяви Гърдев в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Имаме достъп до информационната система, имаме право да участваме в съвещанията. Имаме възможност да издаваме Шенгенски визи, но основният приоритет на България е пълноправното членство по сухопътните коридори. Там са загубите за българския бизнес", категоричен е гостът.  

Международният секретар на ИТН изрази опасенията си, че сме "институционализирали Австрия като отделен елемент от приемането на България в Шенгенското пространство".

"Такова нещо по договора от Лисабон няма. Австрия има основания да оправдава своето допълнително налагане на вето. Условията на Австрия за увеличаване на финансирането на граничните съоръжения е разтегливо. Това не зависи от България. Австрия се притеснява да не наложим вето на нейните предложения. Основната цел на Австрия не е да допусне България в Шенген, а да защити своите общества и да получи възможност за бързо прехвърляне на нежелани бежанци", обясни Гърдев.

Гледайте целия разговор във видеото.