Грипът идва с пълна сила, рекорден брой извинителни бележки на ученици

Пациентите пред кабинетите през последните дни се увеличават

09.01.2024 | 18:55 Редактор: Деси Николова

Грипът настъпва с пълна сила. Броят на доказаните случаи на тип А в страната нараства, а едновременно с това броят на учениците в класните стаи намалява.

По данни на Националната здравноинформационна система само за ден са издадени рекордните над 30 хиляди медицински бележки за извиняване на отсъствия на ученици. За сравнение в периода от септември миналата година до януари са издадени над 1,2 млн. извинителни бележки. 

Случаите на Ковид-19, които настъпват заедно с грипа за първата седмица на януари, са общо над 1600. Това е увеличение с над 500 за предходната седмица. По данни на Националния център за заразни и паразитни болести в края на декември и началото на януари и болните от грип нарастват.

Пациентите пред кабинетите през последните дни се увеличават, а най-често оплакванията са за Ковид-19 и грип. 

"Характерното за грипа е, че започва много рязко с много силно изтощение, с болки в мускулите, с много висока температура. При Ковид-19 протичането е доста по-постепенно, симптоматиката се развива за 2-3 дни. По-леко протича и не дава усложнения", разясни д-р Михаил Михов.

"Сезонните заболявания не пощадяват нито една възрастова група", казва д-р Михов и припомня, че все още има противогрипни ваксини.

"Не е късно, нека да се възползват, възрастните хора над 65 години, за които тази ваксина е безплатна", допълни д-р Михов.

Въпреки опашките пред кабинетите, все още не се наблюдават критични нива на заболеваемост, но пикът наближава.

"Епидемия може да бъде обявена тогава, когато броят на случаите надмине определено ниво, при нас обичайно се е случвало в края на януари и началото на февруари, но така или иначе вече са тук и доста активно се разпространяват", поясни вирусологът проф. Радостина Александрова.

Тя казва, че в този сезон ще бъде характерен и новият щам на коронавируса. Годишно между 5 и 20% от населението в световен мащаб боледува от грип.

Вижте повече в репортажа на Йоана Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR