Край на тайния произход: Пълен достъп до системата и за осиновените, и за осиновителите

Разсиновяването ще става само с експертна оценка на психолог

13.12.2023 | 14:24 Редактор: Толя Стоянова

Хората, които са осиновени, ще могат да разберат своя произход, както и кои са осиновители им. Това решиха депутатите с промени в Закона за семейния кодекс. Така осиновените деца ще получат по-бърз достъп до информация, за да могат да разберат какъв е техният произход.

С промените разсиновяването ще става само с експертна оценка на психолог. Депутатите записаха в закона, че създават и специална платформа за кандидатстване за родители, които желаят да осиновят дете.

"Забелязахме тенденция, че последните 3 години са намалели трайно осиновяванията", каза депутатът от ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

Дава се възможност и да бъде разкрита тайната на осиновяването - всеки да разбере какви са неговите корени.

"Работата по тези текстове започна от 2016 г. по време на правителството на г-н Борисов. 7 години ни отне една толкова важна тема да пробие в дневния ред на НС", посочи Деница Сачева от ГЕРБ-СДС.

Промените са общи на трите парламентарни групи - ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС. 

"Правото да знаят тази информация им е отнето и то е оставено в ръцете на някой друг. Някой друг трябва да им даде разрешение да знаят дали са болни по наследство, дали човекът, с когото чакат на автобусната спирка не е техен брат или сестра, а жената, с която се разминават по тротоара не е тяхна майка", посочи депутатът Христо Петров от ПП-ДБ.

В законa депутатите записаха и че осиновителят, и осиновеният ще имат достъп до Национална информационната система.

"Последното ни предложение е свързано с промени в наблюдението след осиновяване, което ще помогне гарантирането на правата, че интересите на детето са защитени", коментира Хатидже Георгиева от ДПС.

Според опозицията обаче не са достатъчни правилата за контрол на осиновителите.

"България има проблем с разсиновяването, точно поради този факт - не добър начин на проучване, не добър начин на обучение на кандидат-осиновителите", каза Цветан Предов от ИТН. 

Статистиката сочи, че за 10 години броят на осиновените деца е намалял с 50%. В очакване на семейство са около 1000 деца. Едва 150 са намерили дом от началото на годината.

Вижте повече в репортажа на Аксения Мирчева.

Снимка: Pixabay