България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

От родителите, учителите и обществото зависи децата ни да не са агресивни

Психотерапевтът Ники Марков анализира скандалното видео с побой над момче в Перник

15.11.2023 | 08:25 Редактор: Тодор Петров

Скандален клип, в което дете удря момче със специални потребности, взриви социалните мрежи. Всички институции бяха сезирани, а момичетата, замесени в побоя, са отстранени от училище.

"Когато става дума за деца, е добре да не съдим личността им, а само поведението им. Тези поведения говорят за жестокост на агресията. Тя е подкрепена с липса на емпатия от извършителката и наблюдаващите. Всяко такова поведение се корени в живота на човека, който го проявява. Добре е да се поинтересуваме какво се случва в дома на човека. Влиянието вкъщи спрямо децата е решаващо. Моралът не се възпитава само вкъщи, а и в средата, в която живеем", коментира психотерапевтът Ники Марков за Bulgaria ON AIR

Направило му е впечатление, че момичето агресор от разпространеното видео е имало определен маниер. "Човек не се учи да казва: Гледай ме в очите. За жалост, децата виждат тези неща първо вкъщи. Малко или много и нейният живот е наказан", посочи специалистът.  

По думите на Марков в студиото на "България сутрин", другите деца виждат, че това поведение се харесва в онлайн пространството. 

"Ако не беше станал такъв скандал, щеше да мине като проявление на лидерство, което може да има много негативни последици. В природата на всеки човек има заложена потребност за внимание, Интернет и социалните мрежи са инструмент. Ако нещо е на разположение, ние ще го използваме. Без социалните мрежи, децата ще бъдат ощетени да комуникират адаптивно в новия свят", обясни психотерапевтът.

Марков е на мнение, че поведението на момчето не е типично за дете на неговата възраст. Споменава се, че е със специални потребности, отбеляза гостът. 

"Един добър мъжки пример вкъщи, малко повече внимание и разясняване какви са правилните поведения - от това зависи бъдещето на нашите деца. Колкото повече подкрепа получава момчето, толкова по-добре. Но е добре успоредно в детето да бъдат развивани способности за справяне. Например, да бъде научен на социални умения", на мнение е Марков.

Психотерапевтът обърна внимание, че когато един човек е страдал през живота си, способността му да съчувства отстъпва на нуждата да навакса това, което му е отнето. В един момент той спира да вижда потребностите на другите хора.

"Много е важно примерът от учителите да бъде правилен. Децата трябва да могат да правят разлика между добро и лошо, правилно и вредно - вкъщи да го чуват, в училище да го чуват, в обществото трябва да се говори. Ако човек прекрачи границите, трябва да знае, че има последици", подчерта Ники Марков.

Гледайте целия разговор във видеото.