Отпада тайната при осиновяването, вече ще разкриват произхода

Деница Сачева обяви, че предложението е на няколко парламентарни групи

13.12.2023 | 11:04 Редактор: Тодор Петров
Отпада тайната при осиновяването, вече ще разкриват произхода

Депутатите от ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС искат да отпадне тайната при осиновяването.

Темата, която касае осиновяванията, макар и да е далеч от тежките политически битки, засяга хиляди българи, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС в парламента Десислава Атанасова.

Тя посочи, че през последните три години са намалели трайно осиновяванията и именно заради това внасят промени в Семейния кодекс, които касаят не само тайната на осиновяване и произход, а и изграждане на информационната система и допълнителна работа на службите, които са ангажирани с процеса на осиновяване.

"Имаше спорни текстове, но в крайна сметка ще бъдат подкрепени текстовете, отхвърлени от Правна комисия, които засягат разкриването на произхода на осиновения от съда", каза Атанасова.

Деница Сачева обяви, че предложението е на няколко парламентарни групи и добави, че седем години е било нужно една толкова важна тема да влезе в дневния ред на депутатите Законопроектът е общ, а предложението, свързано с произхода, е на ПП-ДБ. 

"Днес окончателно взехме решение да го подкрепим", подчерта Сачева, цитирана от "Фокус".

Ертен Анисова от ДПС напомни, че в правната комисия са отхвърлили текста, който се отнася до разкриването на произхода на осиновения от съда, но след разговор между ДПС и ГЕРБ в зала ще подкрепят това предложение.

Хатидже Георгиева уточни, че предложенията, които ще бъдат внесени, са три - едното е свързано със становище от отдел Закрила на детето в случай на осиновяване на внук от бабата и дядото, следващото включва разширяване на достъпа до националната електронна и информационна система за пълно осигуряване чрез включване на представител на ДАЗД към специализирана орган към МС и повишаване на прозрачността.

Снимка: Pixabay