За празниците ще ядем по-скъпо свинско, едва 30% в магазините e българско производство

Масово ядем вносно месо

11.12.2023 | 19:05 Редактор: Искра Ангелова

В навечерието на празниците - свинското месо е поскъпнало с близо 10%. Причината - вносното месо е на по-висока цена заради логистичните разходи. А едва 30-35% от месото в магазините е българско производство.

Велина Гешанова купува свинско месо 2-3 седмично забелязва, че през последните седмици цената е скочила.

"Ако не се направи нещо, просто ще спрем да си купуваме и месо, и зеленчуци, и хляб. Има двоен стандарт на цените. Поне така мислим аз и моето семейство", сподели тя.

Според експертите причината за поскъпяването е увеличената цена на горивата и голямото търсене на свинско месо около зимните празници. А у нас масово на пазара се предлага вносно месо.

"Има проблем, знаете, че много държави си затварят границите, като Словакия, и оттук логистиката на вноса от ЕС е затруднена и затова в България няма достатъчно прасета, заради това цените се вдигат", каза изпълнителният директор на свинекомплекс - Вихрен Димитров.

Производството на месо в България задоволява само 30% от нуждите на страната, а останалото е внос от чужбина.

Вижте повече в репортажа на Дейвид Караиванов.

Снимка: БГНЕС