Фермерите бесни: Оставка на Вътев, той не е българин! Децата трябва да ядат родното

Те искат от държавата да не се стига до закриване на цели стопанства

30.11.2023 | 18:40 Редактор: Искра Ангелова

Земеделци и животновъди на протест за втори път само в рамките на седмица. Исканията им остават непроменени - повече субсидии от държавата и изплащане на компенсациите заради войната с Украйна. Те искат от държавата да помисли за тях и да не се стига до закриване на цели стопанства. Големите ферми са получили по 250 000 евро помощ, но искат този таван да падне.

България договори с ЕК максимумът на подпомагането да се повиши до 280 000 евро, но земеделците искат субсидията да се изплаща на глава или на декар. Протестиращите бяха поканени на среща от заместник-министъра, която продължи около пет минути. И така недоволството се пренесе в Триъгълника на властта.

"Искаме да ни върнат ставките за преходния период, иначе продължаваме, докато не одобрят", заяви протестиращ.

"Искаме оставката на министъра на земеделието, защото този министър не е българин, ако беше българин - щеше да защити родното производство, а не да имаме внос от държави. Не е нормално това. Ние искаме да работим, децата да ядат българска продукция", категорична бе друга протестираща.

И така - пред Министерския съвет отново беше излято прясно мляко.

"Парадоксът е, че две години цената на млякото пада надолу, вече е около 65-70 стотинки - говорим за кравето мляко, при условие, че всичко поскъпна много, а субсидията падна наполовина", допълни протестиращ.

Събралите се земеделци и животновъди дадоха 15 минути време, за да се срещнат с министър-председателя Николай Денков. И поискаха да влязат в Министерския съвет. Но накрая разбраха, че премиерът няма да слезе при тях.

"Не успя да се случи това, което те искаха - да се сбутаме с полицията, да се сбием, и да бъдем представени като терористи. Така че ние сме културни граждани, само че отсреща няма такива", каза друг мъж, част от недоволството.

А в парламента министърът на земеделието заяви, че няма да подаде оставка и няма да наруши законодателството.

"Тези искания не са основателни, ние сме изпълнили доста над техните искания с тази енергийна помощ", заяви Кирил Вътев.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.


2
0 rate up comment rate down comment 0
До предния коментар
преди 5 месеца
Според мен визирате ЕС , който одобри и препоръча да ядем буболечки, и то без да го знаем, защото не го пише на етикета. Още малко и ще заявите, че Путин разпространява *** пропаганда. РФ не е безгрешна, но да приписват греховете на ЕС е малко прекалено. Бубите, джендърството, военолюбието са характерни за любимия ни съюз. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Вяра георгиева
преди 5 месеца
вруската федерация е одобрен закон за снабдяване на магазините с храна от мухи червеи и т.н.Към това ли ни водят управляващите Сигнализирай за неуместен коментар