Фермерските пазари след забраната: БАБХ застрашава поминъка ни

"Надяваме се да прекъснем инфекциозния процес в най-близко време", каза заместник-министър Стратев

15.11.2023 | 18:48 Редактор: Искра Ангелова

Седем огнища на птичи грип са регистрирани у нас. Те са във Велико Търново, Пазарджик, Хасково и Добрич. В тях са засегнати 1, млн. птици, или 20% от всички носачки в страната.

Засегнатите фермери ще бъдат обезщетени. От Българската агенция по безопасност на храните са предприели мерки.

Заместник-министър Стратев съобщи, че парите на птицевъдите да бъдат платени на два транша - единият до края на 2023 г., а другият в началото на 2024 г. "Надяваме се да прекъснем инфекциозния процес в най-близко време и едва когато това стане, можем да предвидим каква ще бъде окончателната сума за плащане", каза той, като уточни, че към момента има предвидени 12 млн. лв. за обезщетение.

Забранени са пазарите за стоки от животински произход до изясняване на цялата ситуация с разпространението на заразата в страната. Организаторите на фермерски пазари излязоха с отворено писмо, в което изразиха притеснение, че забраната за пазарите застрашава поминъка на хиляди малки родни производители, сред които такива на месни и млечни продукти и яйца.

Снимка: БГНЕС / Архив


1
0 rate up comment rate down comment 0
Янко
преди 5 месеца
Това е и целта - да се отнеме поминъка на хората, да фалират, а ние да се храним с 10 годишни местни продукти от ЕС и това което предлага ТАНДЕМ. Все пак собственикът му е министър. Сигнализирай за неуместен коментар