Скандалът в "Пирогов" принуди Денков да нареди проверки в големите болници

Д-р Валентин Димитров оспорва освобождаването си

05.12.2023 | 18:45 Редактор: Искра Ангелова

Освободиха директора на "Пирогов". Рокадата стана повод и за нов скандал в управляващата коалиция. От ГЕРБ заявиха, че ще бойкотират заседанията в Народното събрание и обвиниха премиера Николай Денков, че не е удържал на думата си да не сменя директора на най-голямата спешна болница, който е тяхно назначение.

Справка в Търговския регистър показва, че към днешна дата д-р Валентин Димитров продължава да е член на Съвета на директорите на "Пирогов". Оказа се обаче, че Софийският градски съд е спрял вписването на промяната в членовете на Съвета на директорите и изпълнителния директор на болницата заради жалба, подадена от досегашния ръководител. Причината е, че д-р Димитров оспорва освобождаването си.

На 28 ноември пред журналисти министър Хинков заяви - одитен доклад е показал сериозни финансови нарушения в най-голямата спешна болница у нас. В отговор д-р Валентин Димитров заяви, че се оказва натиск към него и болницата, а лечебното заведение е на печалба.

В позиция на Министерството на здравеопазването се твърди, че поводът за смяната на директора на "Пирогов" е именно заради резултатите от одитния доклад: "Директорът на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" ЕАД д-р Валентин Димитров е освободен като член на Съвета на директорите. Мотивите за това са констатираните нарушения в доклад от проверка на Звено "Вътрешен одит" към Министерството на здравеопазването, който е с обем от 134 страници. Друг мотив за взетото решение е и създаденото обществено напрежение след провеждането на конкурси за началници на клиники".

По време на проверката са установени нарушения, включително и на Закона за обществените поръчки. Съставеният одитен доклад, съдържащ резултатите от извършения одитен ангажимент на "Пирогов", е представен на Софийска градска прокуратура и на министъра на финансите, с молба за възлагане на финансова инспекция от Агенцията за държавна финансова инспекция.

А по разпореждане на министър-председателя Николай Денков започват проверки в големите болници у нас.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Къде ще празнувате Коледа и Нова година?

И на двата празника ще си бъда в България.
82%
В България за Коледа и в чужбина за Нова година.
6%
В чужбина за Коледа и в България за Нова година.
2%
И двата празника ще прекарам в чужбина.
6%
Все още не съм решил.
5%
Общо 2404 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR