Денков нареди: Полицаите агресори - вън! МВР да обучи униформените да пазят журналистите

От министъра очаквам доклад, в който да са описани всички подадени сигнали, настоя премиерът

23.11.2023 | 18:30 Редактор: Тодор Петров

Сигнал за отправени заплахи от страна на полицаи към министър от кабинета е получил премиерът Николай Денков. Според него служителите на реда са проявявали симпатии към чужди паравоенни организации. 

"Очаквам проверка на този сигнал, както и конкретни действия от МВР за цялостна и дълбока реформа, така че такива хора да не могат да служат в МВР. Няма как служител на реда да отправя заплахи към действащ министър. Има други начини да представят тяхното несъгласие с едно или друго решение и с една или друга личност", заяви Денков.

Във връзка с недоволството и протестите срещу ръководството на БФС, премиерът очаква два доклада от вътрешния министър Калин Стоянов - за полицаите, които са превишили правомощията си, както и за установените провокатори от страна на протестиращите. 

"От министъра очаквам доклад, в който да са описани всички подадени сигнали. В тези сигнали е ясно кое да е указано кое от лицата, които ги е провокирало - от протестиращите, има определена вина, каква е вината, как е установена и какво наказание се очаква да получи. Искам яснота кои са полицаите, които са участвали, как са разследвани и тези, които са превишили правомощията си значително, трябва да бъдат уволнени. Няма място в МВР", настоя Денков.

Денков поиска и ясна стратегия и план за превенция на полицейското насилие над граждани и журналисти, както и стратегия за защита на репортерите на терен. 

"Не можем да очакваме от журналистите да ходят с каски на протестите, това не е бойна зона. Това трябва да бъдат мирни протести", отсече премиерът.

"Очаквам МВР да започне обучение на полицаите как да се спазват правата на журналистите и да ги защитават по време на протести. За да гарантираме правата на гражданите за достъп до информация, първо трябва да гарантираме правата на медиите", каза още Денков.

След докладите премиерът ще вземе решение дали да поиска оставката на вътрешния министър. Според Денков след последните изказвания МВР отново е тръгнало в грешна посока.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR