Денков: МВР е тръгнало в грешната посока, полицаи превишиха правата си на протеста

От министъра очаквам доклад, в който да са описани всички подадени сигнали, поиска премиерът от Калин Стоянов

23.11.2023 | 16:30 Редактор: Ивета Велева
Денков: МВР е тръгнало в грешната посока, полицаи превишиха правата си на протеста

Някои от изказванията, които чувам през последните дни, ме карат да си мисля, че Министерството на вътрешните работи отново е тръгнало в грешната посока. Това заяви премиерът Николай Денков по време на редовното заседание на Министерския съвет.

"Отново искам да подчертая, че преобладаващото количество от протестиращите използваха тази възможност, която те имат по закон и по право - да протестират, когато не са съгласни с определени институции, но сред тях имаше провокатори, които предизвикаха полицията и поради това имат огромна вина за това, което се случи. Тези провокатори трябва да бъдат издирени, разследвани и където е необходимо – осъдени.

Огромното количество полицаите изпълниха дълга си така, както трябва да го направят и могат да бъдат за пример. Но и при тях имаше определена бройка, които превишиха правата си, които използваха насилие, без това да е необходимо, и поради това те също трябва да бъдат разследвани и наказани", категоричен бе премиерът.

Той се обърна към министър Калин Стоянов, поставяйки му ясна задача за това какво МВР трябва да свърши за случилото се на протеста миналия четвъртък. 
"От министъра очаквам доклад, в който да са описани всички подадени сигнали. В тези сигнали ясно да е оказано кое от лицата, които ги е предизвикало, има определена вина, как е установена тя и какво наказание се очаква да получи. От друга страна, по всички сигнали за насилие на полицаите, искам яснота – кои са полицаите, как са разследвани, какъв е резултатът и тези, които са превишили правомощията си значително, трябва да бъдат уволнени от службите, тъй като нямат място в Министерството на вътрешните работи", каза още Денков, цитиран от "Фокус".

Министър-председателят поиска журналистите, отразяващи протестите на терен, да бъдат защитавани от служителите на реда, така че да могат да вършат работата. Денков каза още, че е научил за изпратен сигнал към прокуратурата за полицаи, които са "демонстрирали симпатии към чужди паравоенни организации и отправят заплахи към конкретен министър в кабинета"

"Очаквам проверка и по този сигнал, както и конкретни действия от Министерството на вътрешните работи за цялостна и дълбока реформа, така че такива хора да не могат да служат в Министерството на вътрешните работи. Няма как служител на реда да отправя заплахи към действащ министър. Има други начини да представят тяхното несъгласие към едно или друго решение, към една или друга личност", настоя той. 

В зависимост от докладите, които министър Стоянов представи, ще бъде определено отношението и към него, и към ведомството като цяло.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)