Денков: "Или аз, или Калин Стоянов!" Борисов и Пеевски защитиха шефа на МВР

Полицаите, заснети да бият протестиращи, трябва да бъдат отстранени, призова премиерът

20.11.2023 | 18:40 Редактор: Вяра Димова

Полицейското насилие е напът да взриви и без това нестабилното равновесие в управляващата (не)коалиция. На среща в Министерския съвет стана ясно - премиерът е готов да подаде оставка, ако вътрешният министър не припознае докладваните случаи като насилие. А Делян Пеевски препоръча на Денков при следващ подобен протест да излезе на улицата.

Анкетна комисия в Народното събрание да определи съдбата на вътрешния министър Калин Стоянов след протеста на футболните фенове в петък - това предложи премиерът, след като се въздържа да поиска директно оставката на силовия министър. 

"Не чувам от министъра категорично да осъжда злоупотребата със сила. Без никакво съмнение имаше провокации, но имаше и действия от страна на полицията", заяви премиерът.

Денков поиска и полицаите, заснети да бият протестиращи, да бъдат отстранени. "Тези полицаи, които биеха без причина, които нямаха отношение, нямат място в редиците на полицията", категоричен е той.

От Дулово лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се възпротиви Калин Стоянов да подава оставка. А шефът на парламентарната група на ДПС - Делян Пеевски, заяви, че няма да подкрепят анкетна комисия в Народното събрание

"Аз препоръчвам премиерът като има такава ситуация да излезе срещу тези. Това беше като гангстерска битка на улицата", посочи Пеевски.

"Ако има оставка на министъра, трябва да си отиде и Денков. Професионалната работа на полицаите се прави от професионалистите, които са там. Министърът е политическо лице. На него можем да му държим сметка за заплати, за Шенген, за охрана на границата за назначения на хората", коментира Бойко Борисов.

"Ако министърът не припознае това като насилие, аз ще си подам оставката. Аз не мога да приема да бъда премиер в правителство, което бие хората по улицата", обяви министър-председателят.

Денков допълни, че Стоянов е в разговор с лидерите на всички партии, но не знаел какво се говори на тях.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)


1
1 rate up comment rate down comment 1
Анонимен
преди 5 месеца
Подавай оставката, Денков! Какво чакаш? Посолството да ти разреши ли? Сигнализирай за неуместен коментар