Пред Bulgaria ON AIR говорят полицаи от протеста: Необходимото зло сме, без нас ще е още по-зле

Командир Йордан Дуков и старши полицай Радослав Крушкин разказаха за нощта на сблъсъците

23.11.2023 | 13:21 Редактор: Тодор Петров

Седмица след сблъсъците между полицията и протестиращи срещу ръководството на БФС, продължават дискусиите за това упражнено ли е полицейско насилие. По време на напрежението освен граждани пострадаха и служители на реда.

Пред Bulgaria ON AIR говорят двама от служители на отдел "Специализирани полицейски сили". Командир Йордан Дуков и старши полицай Радослав Крушкин в нощта на сблъсъците са на първа линия. След безредиците командир Дуков остава със счупена от парче асфалт каска. 

"Протестиращите започнаха да замерят полицията с факли, бомбички, камъни, стъклени бутилки, тротоарни колчета... С всякакви подръчни материали. От дълго време обществото не гледа с добро око на полицията и това е мнение, което се насажда съвсем целенасочено. Функцията ни е да пазим точно това общество, което не гледа с добро око на нас", заяви командир Дуков.

След получените удари двамата полицаи са прегледани. На Крушкин е изписано домашно лечение.

"Бях избутан от група младежи. С тежкото оборудване, което нося, залитнах и изкълчих глезен. Използвали сме сила, докъдето позволява законът. Полицията е необходимото зло. С нас лошо, без нас - още по-лошо", каза старши полицай Крушкин.

Полицаите отрекоха първоначалните твърдения на ръководството на СДВР, че е имало бой между протестиращите, което е наложило разпръскването им. 

Вижте повече в репортажа на Теодор Лазаров.